Sind het afgelopen jaar staat de Nederlandse economie in het teken van krapte op de arbeidsmarkt. Er is meer werk te vinden dan dat er goed personeel beschikbaar is. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan is dat goed nieuws.

Maar: het grote aanbod kan er ook voor zorgen dat je even niet helemaal weet waar je moet zoeken voor een baan die bij je past. Waar vind je bijvoorbeeld passende verkoopmedewerker vacatures? En waar moet je zijn voor een toffe baan in de IT? In dit artikel lees je enkele tips die je kunt gebruiken voor het vinden van een nieuwe baan.

1. Weet wat voor een werk je wil gaan doen

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan in of buiten Dordrecht is het goed om te weten wat je precies wil gaan doen. Dat scheelt je namelijk al veel zoekwerk. Waar ben je goed in en wat lijkt je leuk om uit te voeren? Wanneer je niet precies weet in welke branche je aan de slag wil gaan, is het aan te raden om een beroepskeuzetest te doen. Online vind je meerdere testen die je gratis uit kunt voeren. Met de uitkomst daarvan heb je in ieder geval een beetje een duw in de goede richting.

2. Schakel een business coach in voor nieuwe baan

Wat je ook kunt doen, is een business coach inschakelen. Veel mensen denken dat dit soort coaches alleen benaderd kunnen worden wanneer je al een baan hebt en je bijvoorbeeld niet verder komt in je carrière. Ook wanneer je überhaupt geen idee hebt binnen welke branche je wil gaan werken, kan een business coach je helpen in je zoektocht. Ga eens in gesprek om te kijken welke branche bij je past, waar je op de lange termijn gelukkig van wordt en je zoektocht naar een fijne baan kan beginnen.

3. Vind de perfecte vacature bij een hip recruitment bureau

Weet je niet goed waar je moet zoeken om een passende vacature te vinden dan is het aan te raden om je in te schrijven bij een recruitment bureau zoals Match for Talent. Hier vind je de leukste vacatures voor retail en e-commerce in Dordrecht, maar ook op andere plekken in het land. Het grote voordeel van zo’n recruitment bureau inschakelen is dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar passende vacatures. Daarbij word je altijd gekoppeld aan een bedrijf dat goed bij je past. Win-winsituatie dus!

4. Ga op zoek in en gebruik je eigen netwerk 

Wanneer je niet via een recruitment bureau op zoek gaat naar de baan van je dromen moet je zelf aan de slag gaan. Een groot deel van de werkenden in Nederland heeft een baan gevonden via hun eigen netwerk. Daarom is het goed om te weten dat je je netwerk zeker niet moet onderschatten. Ga voor jezelf eens na waar je vrienden, kennissen en familieleden werken. Zit daar iets interessants voor je tussen? Of heeft een van hen een functie die jij ook wel interessant vindt? Ga met ze in gesprek om te kijken of er iets voor jou beschikbaar is of dat ze wellicht handige tips en tricks hebben.

5. Online netwerken via sociaal medium LinkedIn

Ook online netwerken mag niet ontbreken anno 2023. LinkedIn is hierbij het belangrijkste sociale medium dat je in kunt zetten om een baan te vinden. Wees actief op LinkedIn en laat jezelf zien: post regelmatig een update, voeg interessante mensen toe en kijk eens rond in je contacten. Op LinkedIn kun je met één druk op de knop laten weten dat je actief op zoek bent naar een baan. Op die manier weet je netwerk direct dat je beschikbaar bent voor een leuke nieuwe uitdaging.

6. Pas je cv aan per vacature en sollicitatie

Tot slot is het goed om te weten dat je goed naar je cv moet kijken. Wanneer je op meerdere vacatures solliciteert, moet je je cv (en sollicitatiebrief) altijd op maat maken. In andere woorden: zorg ervoor dat de cv past bij de vacature waarop je solliciteert. Voor de ene vacature kan het bijvoorbeeld erg interessant zijn om die ene werkervaring te benoemen terwijl het voor de andere vacature helemaal niet uitmaakt. Een cv moet overzichtelijk en beknopt zijn, zodat een medewerker van een recruitment bureau of het bedrijf zelf direct kan zien wie je bent, wat je doet en of je wat kunt bijdragen aan het bedrijf.

(Foto: pexels.com)