reageer als eerstwo 8 jan 2020

Geen uitkering van de autoverzekering bij het niet dragen van de autogordel?

Als je deel uitmaakt van een verkeersongeval dan zul je al snel schade oplopen aan de auto. Een krasje in de lak is dan zo gemaakt bijvoorbeeld. Ook voor een sterretje in de ruit is niet veel nodig. Het kan ook voorkomen dat de bestuurder van de andere auto lichamelijk en/of mentaal letsel oploopt, wat ook wel letselschade wordt genoemd. Akelig, maar ook nog eens uitzonderlijk duur. Soms dekt de zorgverzekering het, in andere gevallen heb je een goedkope autoverzekering ervoor nodig.

Aangezien letselschade zo duur is, hebben de autoverzekeraars in Nederland natuurlijk een paar criteria hiervoor opgesteld. In de polivoorwaarden van de aanbieders van autoverzekeringen, zoals een oldtimerverzekering voor oude auto’s, staat onder meer een alinea over gordeldraagplicht. De schadeverzekeraars beroepen zich dan ook zeker op deze wettelijk geldende gordeldraagplicht.

Deze wet omtrent het dragen van een gordel is opgesteld door de overheid aangezien het bewezen is dat het dragen van een gordel de kans op een dodelijke afloopt met maar liefst 30 tot 60 procent reduceert. Dit komt onder meer doordat als je een gordel tijdens een botsing op de stoel blijft zitten. Je wordt dus niet door de gehele auto geslingerd, terwijl je ook niet met het hoofd tegen de voorruit klapt. Door de juridisch voorgeschreven gordeldracht worden ongevallen en autorijden in het algemeen dus eigenlijk een stukje veiliger gemaakt.

Het zou dan ook totaal onredelijk zijn als een autoverzekeraar iemand zou moeten verzekeren die zich niet houdt aan de wettelijk geldende gordeldraagplicht. De schadeverzekeraars doen dit dan ook niet. Bij een SVI, wat de afkorting van een schadeverzekering voor inzittenden is, wordt de letselschade vergoedt die door de bestuurder en/of de passagiers wordt opgelopen bij een ongeluk met een verzekerde auto. De dekking van de SVI vergoedt daarentegen niet alle opgelopen schade. Een voorbeeld hiervan is dus als de letselschade wordt opgelopen doordat het slachtoffer zich niet hield aan de wettelijke gordelplicht. Met andere woorden, als je geen gordel draagt tijdens een ongeluk dan zal de autoverzekering de opgelopen letselschade zeer waarschijnlijk niet dekken.

Reacties zijn gesloten.