Helaas zijn er vele kwaaltjes waar iemand last van kan hebben. Daarbij geven sommigen meer last dan anderen. Een erg pijnlijke aandoening is aangezichtspijn. Maar wat is dit precies? En wat zijn de oorzaken en symptomen van aangezichtspijn? In deze blog gaan we uitgebreid hier op in. Op deze manier kun je beter beslissen of dit wellicht iets is om met je huisarts te bespreken.

Wat is aangezichtspijn?
In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat aangezichtspijn precies is. Aangezichtspijn is een verzamelnaam voor pijnlijke gevoelens in het gezicht, die kunnen variëren van stekende of brandende pijnen, tot elektrische schokken en zelfs hevige steken. Deze aandoening is ook wel bekend onder de naam Trigeminale Neuralgie (of TN), wat letterlijk vertaald wordt als pijn van de trigeminuszenuw.

De oorzaak van aangezichtspijn
Aangezichtspijn wordt veroorzaakt door een ontsteking of irritatie van de trigeminuszenuw, die veel zenuwuiteinden heeft in het gezicht. De zenuw is een deel van het centrale zenuwstelsel en is verantwoordelijk voor gevoelens van pijn, zoals warmte, kou, druk of stekende pijn. Als deze zenuw geïrriteerd raakt, kan dit leiden tot intens pijnlijke gevoelens, wat resulteert in aangezichtspijn.

De symptomen per tak van aangezichtspijn
De symptomen van aangezichtspijn zijn afhankelijk van de betreffende tak van de trigeminuszenuw. Je trigeminuszenuw heeft namelijk 3 ’takken’: de oogzenuw, de gezichtszenuw en de kaakzenuw. De symptomen per tak verschillen aanzienlijk van elkaar. Hieronder zetten we de symptomen per tak voor je op een rijtje.

Symptomen bij de eerste tak
Als eerste zijn er de symptomen bij de eerste tak van de trigeminuszenuw, ook wel bekend als de oogtak. Bij deze tak kunnen personen last hebben van stekende of brandende pijn in het hoofd en/of het oog. Ook kunnen andere symptomen optreden, waaronder tranende of geïrriteerde ogen, gevoelloosheid in het voorhoofd en rondom het oog, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en oorsuizingen.

Symptomen bij de tweede tak
Daarnaast zijn er ook symptomen bij de tweede tak, die bekend staat als de gezichtstak. Met name op het gebied van pijn is dit vaak de meest ernstige tak. Deze kan leiden tot hevige stekende of prikkende pijnen in de wang, de kaak, het voorhoofd en/of achterhoofd. Ook kunnen hierbij andere symptomen optreden, waaronder lippen- of gezichtsverlamming, een droog gevoel in de mond, trillende oogleden en hoge bloeddruk.

Symptomen bij de derde tak
Verder kan aangezichtspijn ook optreden bij de derde tak, wat bekend staat als de kaaktak. Hierbij kunnen mensen last hebben van pijn rondom de kaak en/of hoofd, maar ook stekende of brandende pijn in de nek. Daarnaast kunnen ook andere symptomen optreden, waaronder misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en gezichtsverlamming.

Symptomen die bij elke tak voor kunnen komen
Ook zijn er symptomen die bij elke tak voorkomen. Zo kunnen mensen last hebben van trillende, stekende of brandende pijn in het gezicht, die vaak zeer intens en plotseling komt opzetten. Ook kan de pijn veranderen van locatie, sterkte en duur. Daarnaast kan er sprake zijn van gevoelloosheid of een tintelend gevoel in het gezicht.

Het belang van een behandeling
Zoals je kunt zien, kan aangezichtspijn veel verschillende symptomen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een diagnose te stellen bij een arts als je last hebt van deze symptomen. Dit is niet alleen omdat je dit moet doen om een behandeling te zoeken, maar ook omdat er verschillende aandoeningen zijn die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

Het is daarom van groot belang dat je een arts raadpleegt als je last hebt van aangezichtspijn. De arts kan dan uitzoeken wat de oorzaak is en welke aangezichtspijn behandeling voor jouw situatie het meest geschikt is. Vervolgens kun je op basis daarvan bepalen welke behandeling het beste bij je past en hoe je de pijn het meest effectief kunt verminderen of voorkomen. Zo weet je precies waar je aan toe bent als het gaat om aangezichtspijn.

Medicatie en andere behandeling
Daarbij zijn de meest populaire behandelingen vaak medicatie, fysiotherapie en chirurgische ingrepen. Ook alternatieve behandelingen als de BreinMedicijn-methode, acupunctuur en homeopathie worden vaak toegepast om aangezichtspijn te behandelen en tot rust te komen. Het is de moeite waard om te onderzoeken welke behandeling het beste voor je is.

Al met al is aangezichtspijn een pijnlijk, vervelend kwaaltje. Door bovenstaande informatie krijg je een beter beeld van wat aangezichtspijn precies is, welke symptomen hierbij horen en wat je eraan kunt doen om de pijn te verminderen. Wij hopen dan ook van harte dat deze informatie je een beetje verder heeft geholpen. Pas goed op jezelf!