De zomervakantie komt langzaam dichterbij en de tijd van het boeken van een vakantie is aangebroken. Een vakantie boeken met kinderen kan soms lastig zijn. Misschien houdt jouw zoon of dochter meer van een heerlijke strandvakantie terwijl jij en je man liever op een actieve vakantie gaan. Wanneer jouw kinderen een jaar of 16 worden komt vast en zeker ook de discussie om de hoek kijken of ze nog wel mee op vakantie moeten. Vaak blijven ze liever alleen thuis zonder ouders en broers/zusjes. Een hele omschakeling en als ouder kan het best spannend zijn om jouw puber voor het eerst alleen achter te laten. Hoe ga je het beste met deze situatie om, en wat zijn de mogelijkheden?

Jongerenvakantie
Misschien vind je het niet zo’n prettig idee om jouw zoon of dochter helemaal alleen thuis te laten voor één of meerdere weken. Je zou dan ook eens kunnen kijken naar jongerenreizen. Tijdens zo’n reis kan jouw zoon of dochter alleen of samen met een vriend/vriendin een supervakantie ervaren. Doordat de reizen begeleid worden door reisleiding is er evengoed een vorm van toezicht. Ondertussen krijgen ze wel alle ruimte en vrijheid om zonder ouders op avontuur te gaan. Een win-win situatie!

Neem een vriend/vriendin mee
Een andere optie zou zijn om een vriend of vriendin van jouw zoon/dochter mee op vakantie te nemen. Vriendschappen zijn ontzettend belangrijk op jonge leeftijd en kinderen zijn dan ook het liefst dag en nacht met vrienden samen. Wanneer je ervoor kiest om een vriend of vriendin van jouw zoon/dochter mee op vakantie te nemen kunnen ze samen op pad en leuke dingen doen. Op deze manier geef je jouw kinderen meer vrijheid op vakantie waardoor het een stuk leuker voor hun, maar ook zeker voor jouzelf wordt!

Zorg voor actie
Wanneer je een vakantie boekt is het belangrijk om te kijken naar de activiteiten die er te doen zijn in de omgeving. De jeugd wordt graag uitgedaagd en wil nieuwe dingen ontdekken, spannende activiteiten doen zoals raften of klimmen en nieuwe mensen leren kennen. Wanneer jouw zoon/dochter toch mee op vakantie gaat is het belangrijk een bestemming te kiezen waar hij/zij blij mee is. Zorg dat er genoeg te doen is in de omgeving of kies voor een actieve vakantie zoals een rondreis of een zeilvakantie via een zeilschool. Zo kan jouw zoon of dochter elke dag lekker het water op om te zeilen terwijl jullie als ouders andere activiteiten gaan doen. Op deze manier hebben jouw kinderen de vrijheid om zonder ouders op pad te gaan, maar laat je ze nog niet helemaal alleen achter wat als ouder wel zo prettig is.

Geef jouw puber een eigen plek
Heb jij een vakantie geboekt op de camping? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om voor jouw zoon/dochter een eigen plekje te reserveren op de camping. Neem een extra tent mee en geef jouw zoon/dochter wat ruimte en vrijheid tijdens de vakantie. Op deze manier gaat jouw puber toch nog gezellig mee op vakantie, maar heeft hij/zij wel wat meer privacy. Zorg er dan wel voor dat de plek niet in jouw zicht ligt want dan voelen ze zich natuurlijk alsnog bekeken. Hoewel veel campings regels hebben voor een verblijf voor jongeren, wordt er  in dit geval vaak een uitzondering gemaakt omdat de ouders ook aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. Maak afspraken over momenten die jullie samen doorbrengen zoals het avondeten of het ontbijt en momenten waarop jouw zoon of dochter zijn eigen plan mag trekken.

Betrek jouw zoon of dochter bij het kiezen van de bestemming
De vakantiebestemming is ontzettend belangrijk voor jouw zoon of dochter. Die camping in Zuid-Frankrijk waar jullie ieder jaar naartoe gaan is immers maar saai. Probeer jouw puber te betrekken bij het uitkiezen van een vakantiebestemming en wees open minded. Maak eens een reis buiten Europa en leer een andere cultuur kennen. Kies eens een compleet andere bestemming dan jullie normaal gesproken zouden doen. Op deze manier kun je jouw puber enthousiasmeren en wil hij/zij vast en zeker toch nog graag een jaartje mee op vakantie met paps en mams. Zoals je ziet zijn er genoeg oplossingen te vinden om zowel voor jezelf en voor jouw puber een geslaagde vakantie te organiseren. Probeer jouw kind hierin ook wat meer los te laten en vertrouw erop dat ze wijs genoeg zijn om hun vleugels uit te spreiden. Vroeg of laat gaat dit toch wel gebeuren. Je kunt dit dan het beste alleen maar aanmoedigen en samen op zoek gaan naar een passende oplossing. 

(Foto: pexels.com)