reageer als eerstma 7 jun 2021

Het belang van een begrafenispolis

Je kunt vandaag de dag allerlei verzekeringen afsluiten. Een uitvaartverzekering is hier een voorbeeld van. Toch zijn er genoeg mensen die deze verzekering links laten liggen. Op deze manier bespaar je weliswaar geld, maar je zadelt jouw nabestaanden mogelijk met (torenhoge) kosten op als je overlijdt. Zij moeten dan immers de hele uitvaart uit eigen zak betalen. Met een uitvaartverzekering is dit niet het geval. Weet je nu al dat je begraven wilt worden? Kies dan voor een begrafenispolis. In gaan we hier dieper op in en vertellen we het belang ervan.

Verschillende soorten begrafenispolissen
Wie denkt dat er slechts één begrafenispolis is, heeft het mis. Je kunt namelijk uit verschillende polissen kiezen. De meeste mensen kiezen tussen een natura- en kapitaalpolis. Bij sommige verzekeraars kun je bovendien een combinatiepolis afsluiten. Hieronder staan we kort stil bij de verschillende soorten.

– Natura

Sluit je een natura begrafenispolis af? Dan krijgen nabestaanden na jouw overlijden geen geld uitgekeerd. Bij deze polis verzeker je namelijk geen geld, maar een pakket met diensten. Zo’n pakket kan bijvoorbeeld bestaan uit een kist, rouwkaarten en een uitvaartverzorger. Grote hiervan is dat je voor jouw overlijden al enigszins invulling kunt geven aan jouw begrafenis. Hierdoor hoeven jouw nabestaanden na jouw dood minder te regelen en hebben zij meer tijd om te rouwen.

– Kapitaal
Een tweede keuze die je hebt, is de kapitaal begrafenispolis. Je verzekert bij deze polis geen pakket met diensten, maar een bepaald geldbedrag. Jouw nabestaanden krijgen dit bedrag uitgekeerd als jij overlijdt. Dit geld kunnen zij gebruiken om de kosten voor de uitvaart te dekken. Zij kunnen er bijvoorbeeld een kist mee kopen, maar ook een uitvaartverzorger van betalen.

– Combinatie
De combinatie polis wint de laatste jaren aan populariteit. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, is dit een combinatie tussen de natura- en kapitaalpolis. Je verzekert namelijk niet alleen een pakket met diensten, maar ook een geldbedrag. Hierdoor kun je deels zelf invulling geven aan jouw begrafenis, maar door het geldbedrag laat je ook ruimte voor jouw nabestaanden om het een en ander te regelen.

Redenen om voor een begrafenispolis te kiezen
De belangrijkste reden om tijdig een begrafenispolis af te sluiten, is omdat je jouw nabestaanden dan niet opzadelt met (torenhoge) kosten. Voor veel mensen is dit al voldoende om hun eigen uitvaart te verzekeren. Toch zijn er ook nog andere redenen om voor een begrafenispolis te kiezen. Wij zetten er hier een aantal voor jou op een rijtje.

1. Je neemt jouw nabestaanden veel regelwerk uit handen
Als iemand overlijdt, moet er vaak van alles geregeld worden. Kies je voor een begrafenispolis? Dan kunnen nabestaanden hier hulp voor inschakelen. Bij een natura uitvaartverzekering kun je een uitvaartondernemer meeverzekeren en bij een kapitaal uitvaartverzekering kunnen nabestaanden het geld gebruiken voor een uitvaartondernemer. Je kunt hen dus een hoop regelwerk uit handen nemen.

2. Je kunt zelf invulling geven aan jouw begrafenis

Kies je voor een kapitaal uitvaartverzekering? Dan laat je jouw nabestaanden in principe bepalen hoe jouw uitvaart eruit komt te zien. Bij een natura uitvaartverzekering kun je zelf grotendeels invulling geven aan jouw uitvaart. Je verzekert hier immers diensten in plaats van een bepaald bedrag. Zo kun je bijvoorbeeld alvast een kist uitzoeken. Op deze manier weet je zeker dat de uitvaart in grote lijnen verloopt zoals jij voor ogen had.

3. Je betaalt weinig premie op jonge leeftijd
Net als voor iedere andere verzekering betaal je ook premie voor een begrafenisverzekering. Kies je al op jonge leeftijd hiervoor Dan betaal je weinig premie. De kans op overlijden is namelijk een stuk kleiner als je jonger bent. Als je pas op latere leeftijd een begrafenispolis afsluit, betaal je een aanzienlijk hogere premie.

Vergelijk met elkaar
Voor een begrafenispolis kun je vandaag de dag bij een groot aantal partijen terecht. De meeste mensen hebben geen zin of tijd om hier veel aandacht aan te besteden. Daarom wordt er soms voor een polis van de eerste de beste verzekeraar gekozen. Zonde, want mogelijk betaal je hier onnodig veel voor. Daarbij komt dat de dekking hier minder goed kan zijn dan elders. Ga daarom nooit over één nacht ijs, maar maak altijd een vergelijking. Er zijn tegenwoordig diverse vergelijkingssites waar je begrafenisvegerzekeringen kunt vergelijken. Zo’n site helpt jou binnen een paar seconden aan de goedkoopste begrafenispolis. Bovendien zie je hier snel wat de beste begrafenisverzekering is.

Reacties zijn gesloten.