Mentale gezondheid is van belang. Mentale gezondheid gaat over psychologisch, gedragsmatig en emotioneel welzijn. Het heeft een grote invloed op hoe we ons voelen, denken en ons gedragen. Als je je psychisch goed voelt en je geen lichamelijke klachten hebt dan voel je je beter. Je ervaart geen somberheid, depressie en stress en je staat ook positief in het leven. Jouw mentale gezondheid wordt bepaald door zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Wat is een geestesziekte?

Leven met mentale problemen kan moeilijk zijn. Meestal hebben stoornissen een duidelijke invloed op je stemming en je gedachten. We voelen ons allemaal wel eens niet goed in ons vel zitten, dat is heel normaal. Maar voor wie aan een psychische aandoening lijdt gaan de negatieve gedachten niet weg en kan men zich ook negatief gaan gedragen. Het heeft veel invloed om iemands leven. Men krijgt moeite met het dagelijks leven en slaagt er vaak niet meer in om normaal te functioneren. Hulp krijgen is dan van essentieel belang om je leven weer te optimaliseren.

Wat kunnen tekenen zijn van een mentale stoornis?

Het sluipt er soms in en het valt pas na een poosje op dat je niet goed meer slaapt en je de hele tijd moe bent overdag. Maar er zijn nog meer verschijnselen die kunnen wijzen op een psychische ziekte:

  •   Futloosheid
  •   Gebrek aan motivatie
  •   Geen contact meer hebben met jouw emoties
  •   Onvermogen om te werken of te koken
  •   Stemmen horen die er niet zijn
  •   Dingen zien die er niet zij
  •   Zelfbeschadiging

Welke vormen van therapie zijn er?

Kliniek

Heb jij of iemand die je liefhebt psychische aandoeningen dan is er hulp. Om problemen met je mentale gezondheid te laten behandelen kun je kiezen voor een opname in een kliniek. Je kunt daar je dagelijkse problemen oplossen en je compleet richten op je herstel. Het is niet fijn om opgenomen te worden omdat je waarschijnlijk liever in je eigen omgeving blijft, maar er staat veel tegenover en het is van belang je jouw mentale gezondheid weer op de rails te krijgen.

Poliklinisch

Als je er liever voor kiest om thuis te blijven kun je ervoor kiezen om voor poliklinische interventies te kiezen. Je kunt dan gedurende een periode zeer vaak één op één gesprekken krijgen met een behandelaar. Een voorbeeld hiervan is cognitieve gedragstherapie.

Dagopvang

Dagopvang is er voor mensen die graag thuis blijven wonen en die ondersteunende begeleiding nodig hebben van een psycholoog en andere behandelaars, om in hun eigen omgeving goed te kunnen blijven functioneren. Je kunt een aantal keer per week de dagopvang bezoeken voor interventies en creatieve therapie of sport.

Er zijn veel soorten therapie zoals cognitieve gedragstherapie en dialectische gedragstherapie. Cognitieve therapie richt zich vooral op de gedachten, fantasieën en herinneringen. Het omgaan met negatieve gedachten staat hierin centraal. Hoe buig je die om naar positieve gedachten? En waarom komen die gedachten in je op? Dialectische gedragstherapie richt zich op vooral de borderline achtige ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Deze stoornis kan zich in meerdere gradaties voor doen. Deze therapie richt zich vooral op het omgaan met persoonlijkheidsstoornissen. Meer over afkickinfo vind je door op de link te klikken.