reageer als eerstdi 19 okt 2021

Hoe bereid je je voor op een preventief medisch onderzoek?

Door artsen wordt het aanbevolen dat iedereen minimaal eenmaal per jaar een fysieke evaluatie ondergaat. Volgens de Arbowet zijn werkplekken verplicht om met een bepaalde regelmaat een healthcheck aan te bieden. Wat kun je doen om goed voorbereid te zijn voor een medisch onderzoek? In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rijtje.

Wat is een preventief medisch onderzoek?

Een preventief medisch onderzoek houdt zich bezig met het in kaart brengen van de gezondheidsrisico’s van de medewerkers. Denk hierbij aan arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s die normaal gesproken voortkomen uit de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Tijdens een preventief medisch onderzoek wordt er gebruikgemaakt van een vragenlijst met diverse vragen over de vitaliteit van de werknemer. Tevens worden verschillende fysieke testen uitgevoerd om de arbeidsgeschiktheid te achterhalen. Met behulp van een coachingsgesprek worden de resultaten vervolgens teruggekoppeld en kunnen eventuele verbeterpunten worden aangehaald.

Zorg voor voldoende nachtrust

Alvorens een preventief medisch onderzoek (pmo) is het van belang om voldoende te hebben geslapen. Dit is belangrijk als er bijvoorbeeld een bloeddruktest moet worden uitgevoerd. Door een goede nachtrust kunnen de stresshormonen namelijk beter worden gereguleerd en help je het zenuwstelsel gezond te blijven, wat allebei kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Drink genoeg water

Wanner je goed gehydrateerd bent, dan is het voor de arts gemakkelijker om bloed af te nemen en een betrouwbaar urinemonster te produceren. Het lichamelijk onderzoek zou zelfs aanzienlijk korter kunnen duren als je veel water drinkt!

Vermijd vette en zoute voedingsmiddelen

Het wordt aanbevolen om vette en zoute voedingsmiddelen zoveel mogelijk te minimaliseren. Dergelijke voedingsmiddelen kunnen het beste zo min mogelijk deel uitmaken voorafgaand het medisch examen. Doorgaans wordt er gesteld dat je minimaal 24 uur geen vette en zoute voedingswaren benut.

Vermijd lichaamsbeweging

Terwijl we gewoonlijk zullen aanraden om altijd voor voldoende lichaamsbeweging te kiezen, kan je alvorens het medische examen beter gaan voor lichamelijke ontspanning. Door lichamelijke activiteit stijgt je hartslag en bloeddruk, wat kan leiden tot onbetrouwbare informatieopname door de arts.

Bereid je voor op de vragenlijst

Tijdens preventief medisch onderzoek wordt er vrijwel altijd gevraagd naar je medische geschiedenis en informatie over mogelijk medicijngebruik. Door middel van deze informatie bij de hand te helpen, draag je bij aan een vlot medisch examen en help je de arts om een meer betrouwbare constatering te maken.  Tevens zorg je ervoor dat alles dat aandacht nodig heeft ook wordt aangepakt.

Reacties zijn gesloten.