Je interieur een moderne upgrade geven, de klimaatbeheersing en privacy optimaliseren en profiteren van meer voordelen: zonwering is in alle opzichten een verbetering van je woning. Niet in de laatste plaats omdat sommige varianten de waarde van je huis doen stijgen. Lees hieronder meer over de nieuwste mogelijkheden van zonwering. Het is geen hogere wiskunde, wel mateloos interessant om te weten wat zo’n simpele aanpassing voor je woongenot doet. En vlak de duurzaamheid niet uit.

Smaakvolle zonwering hoort ook bij een eigentijds interieur
Allereerst wil je raamdecoratie aanbrengen omdat het simpelweg mooi staat. Een smaakvol voorbeeld zijn de trendy houten jaloezieen van INHUIS, die de betreffende ruimte na een simpele handbeweging verduisteren of verlichten. Installeer je deze in de slaapkamer, dan bepaal je zelf de duur van je powernap, ook als het buiten nog licht is. Maar het oog wil ook wat: zo’n zonwering – of je nu kiest voor jaloezieën, luxaflex of lamellen – geeft een klassieke toon aan je inrichting.

Jaloezieën of luxaflex, de louvre deurtjes van deze tijd
Het is wel leuk om daarvoor de geschiedenis in te duiken, want technisch gezien stammen jaloezieën af van de aloude louvredeurtjes. Die ken je van Franse vakantiewoningen, maar het woord jaloezie heeft wel degelijk met de oorsprong te maken: in vervlogen tijden werden harems met deze luiken aan het zicht onttrokken om geen afgunst van andere mannen in de hand te werken. Deze waren gemaakt van hout en konden niet versteld worden. Later werden hier moderne exemplaren (luxaflex) van vervaardigd uit licht metaal, maar in deze eeuw grijpen interieur goeroes en ontwerpers graag terug naar vintage en retro – en kiezen ze voor hout. Louvre deurtjes zijn in de mode, maar niet zo handig als houten lamellen of jaloezieën.

Ontwijk de nachtelijke lichtvervuiling met kwalitatief hoogstaande zonwering
Een andere stijlvolle manier om zelf de lichtinval in je huis te bepalen, zijn vouwgordijnen. Deze worden in deze eeuw met nieuwe technieken gemaakt. Er is intussen bijvoorbeeld veel meer onderzoek naar UV-coatings gedaan. Dit onderzoek toont aan dat speciale coatings worden gebruikt om de UV-bescherming van je zonwering doeken te verbeteren. Dat draagt bij aan je middagdutje, maar ook bij aan het prettig thuiswerken op een scherm of overdag tv kijken. ’s Nachts ontwijk je de vele lichtvervuiling die in ons land wordt veroorzaakt door kassen, tuinbouw, straatverlichting en de vele reclame. Sommige mensen slapen minder goed omdat de bedrijvigheid op straat ze wakker houdt. Denk aan lichtbundels van koplampen en knipperende stoplichten. Om nog maar te zwijgen van dat eeuwig doordraaiende billboard aan de overkant.

Betere isolatie van je woning, dus stijging van de verkoopprijs
In het beste geval is een aanpassing aan je woning er zowel voor je eigen comfort als voor de lange termijn. Daarbij denken we vanzelfsprekend aan de stijgende prijs van Nederlands vastgoed. De markt is overspannen, daarover is genoeg gezegd en geschreven, maar niets staat je in de weg om daarvan te profiteren zodra je zelf aan verhuizen denkt. Met elk type zonwering verbeter je in bepaalde mate de isolatie van je woning. Dit duurzame aspect staat tegenwoordig bovenaan de prioriteitenlijst van makelaars en de potentiële kopers die ze begeleiden. Rolluiken aan de buitenzijde van het huis doen dat helemaal, dus dienen ze als optie niet weggestreept te worden. Integendeel, ook omdat je er zelf meer van geniet.

Minder geluidsoverlast en meer privacy met welke raamdecoratie dan ook
Over genieten gesproken. Niet alleen doet zonwering het een en ander met de klimaatbeheersing: ’s zomers de koelte bewaren en ’s winters de kou buiten houden. Ook zorgt je zonnescherm, markies of andere vorm van raamdecoratie voor een zekere mate van geluidsdemping. Het ligt eraan wat voor materiaal je kiest, maar soms kan zelfs een markies het gebabbel en gepraat van buiten je tuin enigszins dempen. Laat staan als je voor buitenjaloezieën kiest. Dat geeft net wat meer geborgenheid, alsmede de privacy waarnaar je op zoek bent na een lange dag hard werken. Of tijdens een romantische avond, als je al helemaal geen behoefte hebt aan pottenkijkers.

Blijf op de hoogte van interieurtips en -trends
Tot slot is het fijn om te weten dat alle mogelijkheden om je woning van meer gemakken te voorzien, te vinden zijn op de website InhuisPlaza.nl. Van lamellen tot zonneschermen en van gordijnen tot complete glazen overkappingen. Met name die laatste zijn erg in de mode sinds we massaal thuiswerken en menigeen een inspirerende plek zoekt om thuis te werken en tegelijk een oogje in het zeil te kunnen houden. De thuiswerkplek, voorzien van degelijke zonwering, is een hot item sinds de corona periode, waarover je hier alles al hebt gelezen. Net als meer nieuws en tips over hedendaags wonen en tal van historische en regionale weetjes over de omgeving Dordrecht.