DORDRECHT – Kom je uit Dordrecht en ben je op zoek naar een stage in de buurt? Weet je niet goed waar je moet beginnen en welke er bij jou past? Lees dan snel verder! In dit artikel staat alles wat je moet weten over stages en hoe je er eentje kan vinden in en rondom Dordrecht.

Wat doe je tijdens een stage?

Een stage duurt meestal een aantal maanden. Wat doe je dan eigenlijk al die tijd? Tijdens een stage help je een bedrijf met bepaalde taken en opdrachten. Hierbij doe je werkervaring op en leer je veel over het werkleven en over jezelf. In veel gevallen is een stage gekoppeld aan je studie. De kennis die je hebt opgedaan door al die jaren in de boeken te hebben gedoken komt dan erg goed van pas. Je leert namelijk hoe je dit kunt toepassen in de praktijk.  Daarnaast maak je een ontwikkeling door op het gebied van vaardigheden zoals flexibel werken en oplossingsgericht denken. Naast de inhoudelijke kennis en ervaring die je opdoet leer je ook erg veel mensen kennen. Je breidt je professionele netwerk uit. Hier heb je wellicht later in je carrière baat bij. Naast anderen leer je ook jezelf beter kennen. Je komt erachter wat je sterke punten zijn als professional en wat je nog kan verbeteren aan jezelf. Ook ervaar je tijdens de stage wat er bij je past. Dit is namelijk niet altijd even makkelijk om van te voren te bedenken. Terwijl je allerlei werkvelden aan het verkennen bent kun je een steeds duidelijker beeld schetsen van wat je in de toekomst wilt. Het kan zijn dat je erachter komt dat het allemaal niks voor jou is. Ook dat is alleen maar goed en een stap in de juiste richting.

Wat voor soort stages zijn er?

Stages lopen per sector en per bedrijf vaak erg uiteen. Waar je bij de ene werkgever veel verantwoordelijkheid en vrijheid krijgt, kun je bij de ander vaste taken en begeleiding verwachten.Zoals er eerder is benoemd, zijn er stages die gekoppeld zijn aan je studie. Een afstudeerstage is hier een voorbeeld van. De stage staat dan in het teken van het afronden van je studie en het doen van een specifiek onderzoek. Gewone stages kunnen gedurende het jaar beginnen, een afstudeerstage volg je altijd aan het einde van de opleiding. De duur van de stage wordt dan ook door de studie bepaald.

Is een stage iets anders dan een traineeship?

Kort gezegd: Ja. Er is een aanzienlijk verschil tussen een stage en een traineeship. Bij een traineeship word je gezien als een ‘werknemer in opleiding’. Het uiteindelijke doel is dat je een functie gaat vullen binnen de organisatie. Je werkt meestal aan projecten die beduidend meer bijdragen aan het bedrijf dan wat je tijdens een stage doet. Ook is het terug te zien in de vergoeding. Een stagevergoeding is over het algemeen een fractie van wat een trainee verdiend. Dit is in lijn met de verantwoordelijkheid, de hoeveelheid werk en de soort projecten waar je aan meewerkt.

Hoe solliciteer ik voor een stage?

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het aantal aanmeldingen kan de sollicitatieprocedure een tijdje duren en uit meerdere rondes bestaan. De eerste stap is in de meeste gevallen wel hetzelfde: je CV en sollicitatiebrief opsturen. Bij het schrijven een sollicitatiebrief voor een stage moet je goed onthouden dat het een aanvulling is op je CV en geen samenvatting. Vertel over je ervaringen en je bekwaamheid. Voeg toe waarom dit jou een goede kandidaat maakt. Houd daarbij rekening met wat zij precies in een stagiaire zoeken. Na de eerste ronde volgt het eerste gesprek. Dit is de eerste echte indruk die het bedrijf van jou krijgt. Denk goed na over hoe je jezelf neerzet en voorkom dat je als stagiaire bij het begin al 1-0 achter staat. Na het eerste gesprek kunnen er nog assessments of toetsen worden afgenomen. Deze zijn in lijn met wat er tijdens de stage van je verwacht wordt.

Hoe vind ik een stage in en rondom Dordrecht?

De zoektocht naar de juiste stage kan lang en vermoeiend zijn. Laat ons je een handje helpen. Maak een profiel aan bij carrière platform Magnet.me en bekijk de beschikbare stages in Dordrecht. Aangezien je vanuit Dordrecht binnen 20 minuten met de trein in Rotterdam bent, is er ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij één van de vele multinationals in de havenstad. Uiteraard is Breda ook een goed startpunt van je carrière, met opportunities in bijvoorbeeld consulting of management. Kijk rustig door de actuele lijst en vind binnen de kortste keren een stage die bij je past.