reageer als eerstwo 20 mei 2020

Inbraak voorkomen door het inzetten van slimme IP camera’s

Een basis alarmsysteem wordt standaard niet geleverd met een camera maar met een andere vorm van detectie. Een PIR sensor bijvoorbeeld, die detecteert beweging met een energiezuinige sensor. Het alarm zal vervolgens geactiveerd worden, maar als bewoner weet je niet wat er aan de hand is. Staat er een enge boef van twee meter voor de deur, of is het toch die lieve poes van de buren? Met een IP camera zie je meer, en kun je keuzes maken op basis van beelden in plaats van twijfels. Hoe dit precies werkt kun je op deze pagina lezen.

Werken goedkope dummy camera’s ook?
Je kent vast wel die goedkope nep bewakingscamera’s die je op de gevel kunt bevestigen. Zodra een inbreker ziet dat er een dummy camera hangt zet de dief het op een lopen uit angst vastgelegd te worden. Op een niet zo snuggere en bijziende crimineel na zul je hier weinig baat bij hebben. Sterker nog, het biedt schijnzekerheid want je denkt veilig te zijn, maar dieven zien echt wel het verschil tussen echt en nep. Je loopt misschien zelfs meer risico, want inbrekers weten dat er blijkbaar iets te halen valt. Anders zou je de moeite om een dergelijk kastje neer te hangen niet eens nemen. Investeer dus liever in een echte IP camera. Die detecteert wel potentiële indringers, je kunt er trouwens nog veel meer mee doen.

Hoe werkt een IP camera?
IP is een afkorting die staat voor Internet Protocol. De camera maakt draadloos verbinding met het internet, zo kunnen beelden worden opgeslagen en meldingen worden verzonden. Een voordeel van een IP adres is de beschikbaarheid. Je kunt namelijk ook buitenshuis berichten ontvangen en beelden terugkijken. Dit kan met een smartphone, een tablet of via de browser van een laptop of PC. Je hebt alleen aan beide zijden een actieve internetverbinding nodig, een app en uiteraard een beveiligde, persoonlijke account.

Waar worden de beelden opgeslagen?
Er zijn verschillende manieren om beelden van een IP camera op te slaan. Lokaal op een SD kaart bijvoorbeeld, dan ben je wel beperkt in het terugkijken van de beelden. Ook kan de kaart vol raken wat niet praktisch is wanneer je op vakantie bent. Omdat de camera toch al een verbinding tot stand brengt met het internet, ligt het voor de hand om daar ook de beelden op te slaan. Een aantal fabrikanten leveren hiervoor een eigen cloud opslag service, daar moet je helaas vaak wel voor betalen. Soms heb je een dag of wat gratis opslag, om verder terug te kijken zit je vast aan een abonnement. Bij de Google Nest Outdoor camera zou het logisch zijn om je gratis Google Drive account te gebruiken, maar dat kan dus niet. Je bent verplicht een los abonnement af te sluiten. Veel IP camera’s vallen daarmee een stuk duurder uit dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Somfy pakt het wat slimmer aan en laat je de camera koppelen aan cloudopslag diensten zoals Dropbox of OneDrive. Dan kun je een stuk goedkoper uit zijn, en je kunt al jouw online data op één plek beheren.

Slimme camera’s met slimme software
Bij aanschaf van een draadloos alarmsysteem voor gebruik buiten moet je zeker letten op de beeldkwaliteit (Full HD resolutie) en nachtzicht. Een ingebouwde microfoon kan ook voordeel bieden, maar dit is niet essentieel. Waterdicht of spatwaterdicht is buiten nodig, wanneer de camera altijd beschutting heeft kun je genoegen nemen met een wat lagere IPX rating. Naast de hardware mag je ook zeker de software niet vergeten. Software kan de kwaliteit van een IP camera maken of breken. Zo heeft de Somfy Outdoor camera een handige optie waarbij de monitoring automatisch uitschakelt wanneer je thuis komt. Dit werkt op basis van gezichtsherkenning.

Wat kun je nog meer met een bewakingscamera?

● Intercom: Sta postbezorgers of verkopers te woord vanaf de bank terwijl je televisie kijkt, of spreek met de persoon voor de deur terwijl je op vakantie bent.
● Gezinsleden in de gaten houden: Het geeft een veilig gevoel als je weet dat je kinderen thuis zijn van school. Je ontvangt een bericht zodra er iemand bij de voordeur of achterdeur komt.
● Mantelzorg: Smart home in de vorm van domotica maakt het mogelijk mantelzorg te bieden. Kijk voor iemand anders wie er voor de deur staat, en spreek indien nodig met de bezoekers alsof je zelf achter de deur staat.
● Buurtwacht: Als je afspraken maakt met buurtbewoners kun je de hele straat beveiligen. Strikt genomen mag je namelijk niet meer in beeld brengen dan je eigen terrein. Wanneer de hele straat camera’s heeft hangen kun je de hele straat in beeld brengen. Door je precies te houden aan de regels kunnen beelden later mogelijk ingezet wordt bij een politieonderzoek wanneer er iets is voorgevallen.

Naast huisbeveiliging zijn nog andere mogelijkheden met een slimme IP camera. Zeker wanneer je de camera combineert met andere smart home oplossingen.

Reacties zijn gesloten.