DORDRECHT – Het zijn op het moment niet de meest feestelijke omstandigheden voor de gemiddelde winkelier. Maar als je 75 jaar bestaat, is dat onmiskenbaar een mooie mijlpaal. Op 1 april was dat het geval voor Kooijman Schoenen, de schoenenzaak van Johan en Nel Kooijman die de laatste 25 jaar is gevestigd op het Damplein in Dubbeldam. Voor een mooi en goed paar schoenen komen klanten uit de gehele regio naar Kooijman Schoenen.

Johan senior begon het bedrijf in 1946 op de Voorstraat. Van de verkoop van legerschoenen en -klompen groeide de winkel uit tot wat hij nu is: een schoenenzaak met een breed assortiment van goede kwaliteit en waar klanten kunnen rekenen op deskundigheid. Na de Voorstraat eerst dertig jaar in Winkelcentrum Crabbehof en nu dus al weer meer dan twee decennia op het Damplein. “We profileren ons door schoenen in de winkel te hebben die een ander niet heeft staan”, vertelt Johan junior. Het aanbod in de winkel bestaat voor zo’n 70 procent uit ‘comfortschoenen’ en 30 procent modeschoenen. Die comfortschoenen zijn door het gebruik van de materialen overigens ook steeds modieuzer geworden. Wat wil de klant? Het is altijd de centrale gedachte bij de inkoop heren- en damesschoenen. Nel is daarnaast verantwoordelijk voor de inkoop van de tassen en portemonnees. Johan, lachend: “Daar mag ik me niet mee bemoeien, dus dat doe ik ook niet.”

Omgaan met mensen
Het was geen vanzelfsprekendheid dat Johan in de zaak van zijn vader zou gaan werken. Verre van, eigenlijk. Terwijl de schoenenwinkel na de oorlog gestaag groeide in het centrum van Dordt, ging Johan zijn geld verdienen met het schoonmaken en teren van plezierjachten. “Mijn vader vond dat allemaal maar niets. Na een klein jaar was hij het zat en regelde een baan voor me bij een grootwinkelbedrijf. Ik was toen 18 jaar”, vertelt Johan. In verschillende winkels deed hij ervaring op. “Juist de variëteit van mensen waar ik mee in aanraking kwam, sprak me zo aan. Dat heb ik altijd leuk gevonden, omgaan met mensen.”

Volgende generatie

Ook zoon Alex leek het pad te gaan bewandelen. Hij rondde de MBO detailhandel af, deed ervaring op bij schoenenwinkels in de regio en ging aan de slag in het familiebedrijf. Johan: “Het plan was dat hij de zaak zou gaan voortzetten, maar vorig jaar zijn we in goed overleg tot een ander besluit gekomen. De vooruitzichten voor een fysieke schoenenwinkel zijn gewoon niet erg gunstig. Wij vinden het jammer dat de winkel niet door de volgende generatie wordt voortgezet. Maar veel belangrijker vinden we het dat Alex een toekomst met meer zekerheid heeft. Vorig jaar is hij als sales/accountmanager aan de slag gegaan.”

Grote merken
Het wijzigen van de plannen betekent niet meteen het einde van Kooijman Schoenen. Johan: “We gaan nog een jaar of tweeënhalf door tot onze AOW. Klanten zijn dus voorlopig nog van harte welkom.” Voor schoenen van grote merken als Australian, Gabor, Mephisto, Ara en (nieuw in de collectie) Pius Gabor bijvoorbeeld. Of het merk Remonte, dat een paar jaar geleden werd toegevoegd en nu één van de (hoe toepasselijk) hardlopers is. In de damescollectie is het merk Hartjes een nieuwe aanwinst: schoenen, slippers en sandalen met een prima pasvorm en een uitneembaar voetbed. Allemaal kwaliteitsschoenen in het midden- en hoog segment. Bij Kooijman Schoenen uiteraard begeleid door een deskundig en zeer ervaren verkoopadvies. Heel belangrijk natuurlijk, want een schoen moet perfect zitten, weten ze als geen ander bij Kooijman.

Kooijman Schoenen is gevestigd aan de Dubbelsteynlaan West 81. Kijk voor de collectie (geen webshop) op www.kooijmanschoenen.nl. Bel voor een bezoek aan de winkel met tel. 6215423. Wacht niet te lang, want wie voor 30 mei een aankoop doet van minimaal 75 euro maakt vanwege het jubileum kans op één van de waardebonnen die op 7 juni verloot worden!