DORDRECHT – Zonder klachten bewegen, dat wil natuurlijk iedereen. Wie pijn heeft aan voet, knie, heup of rug kan terecht bij de specialisten van de Beweegcentrale. Het team is onlangs uitgebreid en heeft daardoor wat meer ruimte in de agenda. Jong en oud kan terecht aan de Oranjelaan voor podotherapie, orthopedische schoenen en (medisch) pedicure. We zetten de verschillende disciplines van de Beweegcentrale overzichtelijk op een rijtje.

Podotherapie
Last van de voeten, knieën, heupen of onderrug? “Middels een uitgebreid onderzoek kijken de podotherapeuten naar de oorzaak van uw klachten en samen wordt een behandelplan gemaakt. Therapie kan bestaan uit steunzolen, nagelbeugels, ortheses, oefeningen, doorverwijzingen en/of adviezen. Podotherapie is direct toegankelijk. U heeft geen verwijzing nodig.”

Kinderpodotherapie
Een kind is volop in ontwikkeling. Spelenderwijs zal hij of zij van alles leren. Zowel op cognitief gebied als motorisch gebied. Daarbij zijn de benen en de voetjes heel belangrijk. Soms zijn er bijzonderheden waardoor een kind zich iets minder makkelijk ontwikkelt of zijn er klachten, zoals pijn in de voeten, benen, heupen en rug. “Onze gespecialiseerde kinderpodotherapeut kan hierbij ondersteuning bieden. Zij zal onder andere kijken naar de voetstand. Of er een interventie nodig is zoals een (kinder)podotherapeutische steunzool.”

Orthopedische schoenen
Wanneer het dragen van confectieschoenen niet meer mogelijk is door klachten en/of voetafwijkingen bieden (semi) orthopedische schoenen uitkomst. Voor orthopedische schoenen is een doorverwijzing nodig van een medisch specialist, vaak kan dit ook via de podotherapeut. De schoenen worden volledig of gedeeltelijk op maat gemaakt, of er wordt een aanpassing gedaan aan de eigen schoenen.

Orthopedische hulpmiddelen
Deze zijn bedoeld om het lichaam te ondersteunen, pijn te verlichten of ergere slijtage van gewrichten te voorkomen. “Dit doen wij door het verstrekken van bijvoorbeeld enkelbraces, kniebraces, korsetten en polsspalken. In sommige gevallen is maatwerk nodig. Hiervoor gebruiken we een 3D scanner. Om in aanmerking te komen voor een orthopedisch hulpmiddel is een verwijzing van de specialist noodzakelijk.”

(Medische) pedicure
Eelt, likdoorns, kalknagels, kloven of ingegroeide nagels? Maak een afspraak met de Provoet (medisch) pedicures van de Beweegcentrale. “We staan voor u klaar om uw voetklachten te behandelen en advies te geven over voetverzorging. Ook als het lastig voor u wordt om zelf de nagels te knippen of als u het prettiger vindt dat wij dit doen, bent u van harte welkom. U kunt terecht zonder verwijzing!”

De Beweegcentrale is gevestigd in KV13 eerstelijnshuis (op de derde verdieping) aan de Oranjelaan 11 in Dordrecht. Zie alle informatie op www.debeweegcentrale.nl. Bellen kan tel. 078-2055040 of mail naar info@debeweegcentrale.nl.