Duurzaamheid staat de laatste jaren hoog op de prioriteitenlijst. We kijken steeds kritischer naar onze levensmiddelen, want is het wel biologisch of plantaardig? We kijken naar ons brandstofverbruik en vragen ons af of we misschien niet hybride of elektrisch moeten gaan rijden. En ook ons afval zijn we steeds zorgvuldiger aan het scheiden. Steeds meer mensen hebben zelfs een eigen composthoop om hun moestuin te bemesten. Maar er is nog iets waar veel mensen niet bij stil staan, maar wat wel hun ecologisch voetafdruk kan verkleinen: duurzaam vervaardigd meubilair. Helaas gaat over het algemeen binnen de meubelindustrie het uiterlijk vaak boven het milieu. Gelukkig brengen mangohouten meubels daar verandering in. In dit artikel leggen we je alles uit over deze duurzame houtsoort.

Uniek karakter

Mangohout ken verschillende eigenschappen waardoor het zich onderscheidt van andere houtsoorten. Om te beginnen vindt de mangoboom zijn oorsprong in India, maar door de handel en export groeit de boom inmiddels overal waar het warm is. Door de dichtheid behoort mangohout tot de hardhoutsoorten. Je kunt hem dus vergelijken met de teakboom of de eik. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een eik die 50 tot 100 jaar nodig heeft om volwassen te worden, bereiken mangobomen binnen 15 jaar al een hoogte van 25 tot 30 meter. Daardoor is deze houtsoort een stuk betaalbaarder dan zijn broers.

Tweede leven

Snel groeien, betaalbaar, dat klinkt niet erg duurzaam. Toch is dat het wel! De mangoboom groeit namelijk niet vanwege het hout, maar vanwege de vrucht. Ook zonder de meubelindustrie zouden er plantages met mangobomen zijn, omdat iedereen zo’n roodgroene vrucht op z’n fruitschaal wil hebben liggen. Het hout dat overblijft wanneer de mangoboom niet genoeg mango’s meer produceert en daarom gekapt wordt, is een restproduct waar de meubelindustrie slim gebruik van maakt. Door een meubels van te maken krijgt het hout als het ware een tweede leven. Daarnaast kunnen mangohouten meubels tegen een stootje en zijn ze makkelijk in onderhoud waardoor ze ook duurzaam in gebruik zijn. Met een mangohouten meubel, zoals een salontafel van zwart mangohout, weet je zeker dat je de komende jaren weer vooruit kunt.