Een overlijdensrisicoverzekering pas je aan op jouw persoonlijke situatie. Als je deze verzekering jaren geleden hebt afgesloten en er inmiddels iets veranderd is in jouw persoonlijke situatie, kan het zijn dat de verzekering hier niet meer op aansluit. Om te voorkomen dat je niet goed verzekerd bent of onnodig veel premie betaalt, wil je jouw overlijdensrisicoverzekering (ORV) misschien vervangen. Maar kan dit eigenlijk? In deze tekst vertellen wij je alles over het vervangen van een ORV.

Hangt af van je persoonlijke situatie
Wie denkt dat hij zonder slag of stoot een overlijdensrisicoverzekering kan vervangen, komt van een koude kermis thuis. Veel verzekeraars bieden weliswaar de mogelijkheid om een ORV te vervangen, maar of dit voor jou ook mogelijk is hangt af van je persoonlijke situatie. Het hangt onder meer van jouw leeftijd en geslacht af of je een overlijdensrisicoverzekering kunt vervangen.  Daarnaast kijkt een verzekeraar naar jouw gezondheid. Wanneer je rookt, drugs gebruikt of veel alcohol drinkt en dit nog niet deed toen je de verzekering afsloot, kun je de verzekering mogelijk niet vervangen.

Om te bepalen of je jouw overlijdensrisicoverzekering kunt vervangen, kijkt een verzekeraar ook naar het moment waarop je jouw huidige ORV afsloot. Door de jaren heen is er het nodige veranderd, dat geldt ook voor een overlijdensrisicoverzekering. Zo werden er destijds misschien mogelijkheden aangeboden waar je inmiddels niet meer voor kunt kiezen. Bovendien moet je jouw eigen wensen nooit uit het oog verliezen als je overweegt een overlijdensrisicoverzekering te vervangen. Als bepaalde mogelijkheden tegenwoordig niet meer aangeboden worden maar jij hier wel veel waarde aan hecht, is het misschien beter om jouw huidige overlijdensrisicoverzekering aan te houden.

Mogelijk betaal je een lagere premie
Veel mensen vervangen hun overlijdensrisicoverzekering omdat hun persoonlijke situatie veranderd is. Toch kun je er ook uit financieel oogpunt voor kiezen om een nieuwe ORV af te sluiten. De laatste jaren zijn de premies voor een ORV namelijk gedaald. Dit komt onder meer doordat mensen steeds langer blijven leven. Daarnaast werken veel verzekeraars met premieverschillen tussen rokers en niet-rokers. Bovendien wordt er tegenwoordig geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar vroeger maakte eigenlijk iedere verzekeraar onderscheid tussen een man en vrouw. Tot slot is de premie van een ORV gedaald doordat hier geen provisie voor de tussenpersoon meer in verwerkt is.

Verwar een overlijdensrisicoverzekering niet met een levensverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel een levensverzekering genoemd. Dit komt doordat het een verzekering is die betrekking heeft op iemands leven. Toch zit er verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Wie op zoek gaat naar beide verzekeringen, ontdekt snel dat het niet mogelijk is om een levensverzekering af te sluiten. Dat klopt, want dit is niets meer dan een verzamelnaam voor verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Denk daarom niet dat een overlijdensrisicoverzekering de enige levensverzekering is. Nee, want een uitvaartverzekering is ook een voorbeeld van zo’n verzekering. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten en overlijdt, ontvangen jouw nabestaanden een uitkering. Hoe deze uitkering eruit ziet, hangt af van de manier waarop een overleden persoon verzekerd was.