Tegenwoordig wordt er steeds vaker gesproken over mobiliteit voor ouderen. De letterlijke betekenis van mobiliteit is ‘het zich verplaatsen’. Voor ouderen wordt dit vaak lastiger, omdat zij last krijgen van ouderdomsklachten. Ongeveer 20% van de ouderen heeft moeite met lopen of kan zelfs niet meer dan 200 meter lopen. Dit kan verschillende negatieve gevolgen met zich meebrengen. Waarom is het nu zo belangrijk om de mobiliteit voor ouderen te vergroten?

Zelfredzaamheid vergroten

Een van de belangrijkste redenen voor het vergroten van de mobiliteit voor ouderen is het vergroten van de zelfredzaamheid. Ouderen worden steeds meer gestimuleerd om zelfstandig thuis te blijven wonen. Dit is voornamelijk ook hun eigen wens. Ouderen willen zo lang mogelijk alles zelf doen en onafhankelijk blijven.

Wel is het belangrijk dat ouderen die zelfstandig thuis wonen nog grotendeels zelfredzaam zijn. Vaak willen zij dit zelf ook het liefst. Als ouderen nog redelijk mobiel zijn, kunnen zij nog zelfstandig het huishouden doen en de trap in huis op en af gaan. Ouderen die nog een stuk kunnen wandelen of fietsen kunnen zelfstandig boodschappen doen. Meer mobiliteit vergroot dus de zelfredzaamheid van ouderen, waardoor zij langer onafhankelijk kunnen blijven en langer thuis kunnen wonen.

In beweging blijven
Je weet misschien wel dat het voor iedereen belangrijk is om minstens een half uur per dag te bewegen. Dat geldt eveneens voor ouderen, ook als zij minder mobiel zijn. Beweging zorgt ervoor dat ze langer mobiel blijven en hun mobiliteit kan hierdoor zelfs wat verbeteren. Daarom is het goed als ouderen nog blijven wandelen, fietsen en bewegen, zolang dat nog mogelijk is. Er zijn mobiliteitshulpmiddelen die kunnen helpen om meer in beweging te blijven, zoals een rollator, een elektrische fiets of een duofiets.

Eenzaamheid verminderen
Nog een belangrijke reden voor het vergroten van de mobiliteit van ouderen is het verminderen van eenzaamheid. Steeds meer ouderen voelen zich eenzaam. Voor ouderen die minder mobiel zijn is het moeilijker om vrienden of familie te bezoeken of deel te nemen aan sociale activiteiten, waardoor zij over het algemeen vaker eenzaam zijn.

Vergroot de mobiliteit van ouderen met deze hulpmiddelen
Er zijn steeds meer hulpmiddelen voor het vergroten van de mobiliteit voor ouderen. Je kunt hierbij denken aan hulpmiddelen om in beweging te blijven, zoals we eerder in dit artikel al hebben besproken. Maar er zijn ook hulpmiddelen om de mobiliteit in huis of te vergroten, zoals een bedbeugel of wandbeugels. Voor ouderen die geen grote stukken meer kunnen wandelen kan een scootmobiel ideaal zijn. Je kunt hier nog veel meer informatie over vinden op websites als Zorghulpmiddeleninfo.

Wil jij zelf mobieler worden of een oudere in jouw omgeving hierbij helpen? Kijk dan eens welke mobiliteitshulpmiddelen er allemaal zijn en welke hulpmiddelen kunnen bijdragen.