Je weet nooit wanneer een ramp kan toeslaan, daarom is het belangrijk om op alles voorbereid te zijn. In geval van nood moet je weten wat je moet doen. Volg een BHV-cursus en garandeer de veiligheid van jezelf en van je collega’s. BHV is een cursus die je de basisbeginselen van handelen in noodsituaties leert, zodat je op elke situatie bent voorbereid. In dit artikel bespreken we wat BHV is en waarom het belangrijk is om deze training te volgen.

Wat is BHV?

BHV, oftewel Bedrijfshulpverlening, is een cursus die je leert om veilig te handelen in geval van nood.  De cursus bestaat uit drie modules: brandbestrijding, evacuatie en eerste hulp. Brandbestrijding leert je hoe je een brand moet blussen en evacuatie leert je omgaan met gevaarlijke situaties en hoe je het pand kan ontruimen. Tijdens het onderdeel eerste hulp leer je hoe je een collega met verwondingen kan helpen. Je leert ook hoe je moet handelen bij een hartaanval.

Voordelen van het volgen van een BHV-cursus

Je bent misschien al bekend met de voordelen van het volgen van een BHV-cursus. Zo ben je beter voorbereid op onverwachte situaties en weet je hoe je moet handelen, mocht het zover komen. Maar er zijn nog meer voordelen te noemen.

Een BHV-cursus is bijvoorbeeld ook erg nuttig voor werkgevers. Zij kunnen er namelijk voor kiezen om hun werknemers een cursus te laten volgen. Dit kan in veel gevallen leiden tot een vermindering van de arbeidsongeschiktheid en een lager aantal ongevallen op de werkvloer. Daarnaast is een BHV-certificaat ook erg handig wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Wie kan de cursus volgen?

De cursus BHV is bedoeld voor iedereen die bij calamiteiten direct moet handelen. Denk hierbij aan medewerkers in het bedrijf, maar ook aan particulieren. Iedereen die de cursus volgt, ontvangt een certificaat dat hem of haar het recht geeft om te handelen in noodsituaties.

Daarnaast is de cursus ook geschikt voor iedereen die werkzaam is in de zorg of in een omgeving waar veel mensen bij elkaar zijn. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen of grote kantoren. Wanneer er iets gebeurt, dan is het van belang dat er direct iemand beschikbaar is die weet wat hij of zij doet. Het is echter niet verplicht om een BHV-certificaat te halen.

Waar kan ik een BHV-cursus volgen?

Als je klaar bent om een BHV-cursus te volgen, is het belangrijk dat je een goede cursus vindt. Gelukkig zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Kijk eerst in je omgeving om te zien of er lokale BHV-cursussen beschikbaar zijn. Er zijn veel bedrijven die deze cursussen aanbieden, afhankelijk van waar je woont.

Als er geen lokale opties beschikbaar zijn, kan het ook handig zijn om online naar BHV-cursussen te zoeken. Er zijn verschillende websites waar je informatie over BHV-cursussen en -opleidingen kunt vinden, evenals over hoe je deel kunt nemen aan deze cursussen.

Heb je een tijd geleden jouw BHV-certificaat behaald? Dan is het belangrijk dat je eens in de zoveel tijd je kennis opfrist. Dit doe je door een herhalingscursus. Je kan deze herhaling op locatie volgen, maar je kan ook kiezen voor een BHV herhaling e-learning. Dan volg je de herhalingscursus geheel online en op het moment dat het jou uitkomt.