Niet iedere woning in Dordrecht is gezegend met een ruime keuken. Dat betekent gelukkig niet dat je in hoeft te leveren op fysieke ruimte. Er zijn namelijk heel wat trucs die je toe kunt passen om ruimte te besparen in je keuken.

Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van lichte kleuren. Of aan het aanschaffen van een kleine goedkope keuken van natuurlijke materialen! In dit artikel lees je meer over het inrichten van een kleine keuken waar je de nodige, vaak optische, ruimte kunt besparen.

Bespaar ruimte met een ‘hoge’ keuken
Wanneer je over een kleine keuken beschikt, is het goed om te weten dat je de vloerruimte zoveel mogelijk leeg moet laten. Op die manier wordt de ruimte namelijk optisch groter. Het is redelijk eenvoudig om dat toe te passen in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hogere keuken waarbij je voornamelijk beschikt over hoge opbergruimte? Dat kan met een opbergkast tot aan het plafond, maar natuurlijk ook met bovenkastjes als onderdeel van je keuken. Zorg er wel voor dat je niet alleen maar voor dichte kasten gaat, maar kies bijvoorbeeld ook voor wat planken of open kastjes voor meer optische ruimte.

Houd je keuken vrij van rommel en veel spullen
Een keuken die vol staat met meubels ziet er al gauw hartstikke klein uit. Daarom is het aan te raden om alleen te gaan voor de opbergruimte die je daadwerkelijk nodig hebt. Maak daar ook echt gebruik van en laat je keuken vrij van rommel of extra spullen. Er mag heus wel iets op het aanrecht staan, maar probeer om dit niet vol te pakken. Het gezegde ‘less is more’ is heel belangrijk voor kleine ruimtes. Op die manier creëer je veel meer overzicht én zorg je ervoor dat de keuken een prettige plek is om te zijn. Kortom: een mooi moment om eens goed te ontspullen! Grote kans dat je genoeg borden, mokken en keukenmachines hebt.

Maak gebruik van lichte kleuren in je keuken
Wat ook heel goed helpt om een ruimte optisch groter te maken, is om gebruik te maken van lichte kleuren en fijne pasteltinten. Dit soort kleuren hebben namelijk een heel ‘open’ karakter waardoor iets al gauw groter lijkt dan het is. Hoe mooi donkere tinten, zoals donkergroen en -blauw, ook zijn voor een keuken; wanneer je een kleine keuken hebt is dat toch niet aan te raden. Ga liever voor lichte tinten voor een fris en groots geheel. Extra voordeel: lichte kleuren weerkaatsen daglicht en zonlicht waardoor het geheel nog grootser aan kan doen. Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Nieuwe keuken? Kies voor natuurlijke materialen
Net als naar lichte kleuren is het goed om te kijken naar de keuze van de materialen voor je keuken. Ben je bijvoorbeeld van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen dan is het een slimme keuze om te gaan voor een keuken die (deels) gemaakt is van natuurlijke elementen. Denk bijvoorbeeld aan hout, bamboe en rotan, maar ook aan natuursteen, marmer en beton. Dit soort materialen kun je ook nog eens goed combineren met lichte tinten. Daarbij is het toe te passen in verschillende soorten stijlen. Meer inspiratie voor dergelijke keukens vind je op de website van Keukendepot.

Ga alleen voor keukenapparatuur dat je echt gebruikt

Je kent het vast wel: er wordt ergens reclame gemaakt voor een handige keukenmachine die je eigenlijk wel eens zou willen uitproberen. Wanneer je het apparaat vervolgens koopt, merk je dat het toch vaker in de kast staat dan je zou willen. Dat is zonde; niet alleen van je geld, maar ook van de ruimte die je ervoor nodig hebt. Kijk daarom eens goed naar de apparaten die je hebt en welke er weg zouden kunnen. Check ook meteen welk keukenapparatuur je wellicht in kunt laten bouwen. Een vaatwasser, oven of koelkast kan vaak met gemak in een moderne keuken worden gebouwd.

Kies voor keukenkastjes zonder grepen
Tot slot nog een tip waar je misschien niet aan gedacht had: ga het liefst voor een keuken met kasten zonder greepjes. Die greepjes nemen namelijk meer ruimte in dan je waarschijnlijk denkt. Het kan met name in kleine keukens ook nog eens vervelend zijn, omdat je er eenvoudig tegenaan kunt stoten. Daarbij zien keukenkastjes zonder greepjes er ook nog eens een stuk moderner uit. De ruimte zelf krijgt eveneens een meer rustige sfeer waardoor het geheel optisch ook groter lijkt. Dit kun je toepassen bij diverse soorten keukens, van dure tot goedkope keukens.