Heb jij al eens geprobeerd een lekkage in huis op te sporen en deze vervolgens zelf te verhelpen? Bij een lekkende afvoerleiding van de gootsteen zal dat mogelijk nog lukken. Dit type lekkage wordt immers geregeld veroorzaakt door een gescheurd rubberen ringetje. Het vervangen hiervan kan voldoende zijn om de lekkage op te lossen. Gaat het echter om een lekkage bij een leiding welke achter een muur loopt of bijvoorbeeld om een lekkage rond het dak, dan is een professionele lekdetectie veelal noodzakelijk. Nederland kent verschillende professionals die zo’n lekdetectie voor je uit kunnen voeren. Met verschillende hulpmiddelen wordt hierbij geprobeerd de bron van de lekkage te achterhalen. Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn een kleurstof en een thermografische camera.

Lekdetectie bij een lekkage in de badkamer

Een lekkage in de badkamer van je woning is een typisch voorbeeld van een lekkage, waarbij de hulp van een lekdetectiebedrijf wenselijk kan zijn. Bij dit type lekkage weet je vaak op voorhand niet precies wat de oorzaak hiervan is. Denk aan het verschil tussen een lekkage die veroorzaakt is toen je een spiegel op wilde hangen en de leiding met de boormachine raakte en een lekkage door een verkeerd aangesloten toilet. In beide gevallen zal de lekkage vaak pas worden opgemerkt, op het moment dat de vochtschade aan de woning al ontstaan is. Met een lekdetectie wordt de bron van de lekkage opgespoord en kan mogelijk tijdelijk voor een oplossing worden gezorgd, om een serieuze waterschade in de badkamer te voorkomen.

Lekkages vaak lastig te voorkomen

Helemaal voorkomen kun je een lekkage vaak niet. Bij het boren in muren en vloeren zou je gebruik kunnen maken van een leidingzoeker. De bouwmarkt verkoopt deze handige apparaten, welke je helpen de verschillende soorten leidingen (elektra, water, etc.) op te sporen. Zo verklein je het risico dat je deze raakt tijdens het boren. Een lekkage kan echter ook het gevolg zijn van slijtage, bijvoorbeeld bij een lekkende dakgoot of een lekkende kraan. Mogelijk is het rubberen ringetje in de kraan of bij de aansluiting op de afvoer gescheurd. Er ontstaat hierdoor speling, waarlangs het water de leidingen of het sanitair kan verlaten.

Schade groot wanneer lekkage niet verholpen wordt

Zoals eerder aangehaald werd, is het van groot belang dat een lekkage in een vroeg stadium wordt aangepakt. Zou je hier te lang mee wachten dan is de kans op schade aan de woning groot. Daarbij kan een lekkage leiden tot een verhoogde luchtvochtigheid in huis, wat een negatieve impact heeft op je gezondheid. De kans op een verergering van reumatische of bijvoorbeeld astmatische klachten is onnodig groot. Daarbij vormen vochtplekken op muren de ideale basis voor de ontwikkeling van schimmels. Geen hygiënische gedachte!