reageer als eerstvr 3 jan 2020

Scheiding met begeleiding

DORDRECHT – Een scheiding brengt heel wat teweeg. Niet alleen op emotioneel vlak, maar ook financieel gezien. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en deze vast te leggen, maar dat blijkt in de praktijk niet zo makkelijk. Door de jaren heen raken mensen behoorlijk ‘verweven’ met elkaar. En alles goed en volledig te ontrafelen is veel meer werk dan je zou denken. Lex Schreuder helpt mensen daarbij. “Als de zaken goed zijn geregeld, dan opent dat perspectief naar de toekomst”, weet hij. (Foto: Thymen Stolk)

Lex Schreuder is al twintig jaar werkzaam in de financiële dienstverlening als hypotheekadviseur en financieel planner. Hij besloot zich vorig jaar tevens te specialiseren in de scheidingsprocedure. “Door mijn werk als hypotheekadviseur kwam ik al heel vaak in aanraking met mensen die uit elkaar gaan. Ik zag dat er vaak dingen werden afgesproken waar ik mijn vraagtekens bij had. Of dat het behouden van de woning voor één van de partners werd bemoeilijkt door de gemaakte afspraken. En dat is soms vrij eenvoudig te voorkomen”, aldus Schreuder. Hij besloot zich in de materie te verdiepen en diverse opleidingen te volgen. “Omdat het mijn werk handiger én leuker maakt!”

Mediation
Inmiddels begeleidt hij stellen die uit elkaar gaan bij het hele proces. Zijn cliënten maken een moeilijke, hectische periode mee, vol met emotie. In zo’n moeilijke periode is goede begeleiding bijzonder belangrijk. Mensen zijn het natuurlijk niet altijd met elkaar eens. En vaak speelt de emotie ook een belangrijke rol. Als mediator zorgt Lex Schreuder er voor dat de gesprekken constructief blijven en dat er toch goede afspraken gemaakt kunnen worden. Na een jaar stelt hij: “Natuurlijk moeten mensen door de zure appel heen bijten, maar het is noodzakelijk om het beet te pakken, want dan is het klaar en kun je door.” Wie zijn zaken niet goed regelt of vastlegt, loopt nog jaren tegen administratieve rompslomp aan, wat niet alleen confronterend, maar ook frustrerend kan zijn. “En dat kunnen de kleinste en de gekste dingetjes zijn.”

Ontrafelen
Het is bij een scheiding daarom belangrijk om de zaken goed te regelen, maar dat is vaak makkelijker gedacht dan gedaan. “Veel mensen beginnen er zelf aan, maar komen er halverwege achter dat ze er geen zicht op hebben. Dan komen ze bij mij en blijkt dat er nog redelijk wat geregeld moet worden.” Wat dat dan is, hoe dat gedaan moet worden, bij wie en op welk termijn, Lex Schreuder helpt stellen bij het ‘ontrafelen’ en zorgt voor het overzicht. Wel zo fijn bij lastige kost als alimentatie, belastingaangifte, de koopwoning of bijzondere aandachtspunten als bijvoorbeeld een eigen onderneming. “Het doel is altijd om te komen tot concrete afspraken die op een duidelijk manier worden vastgelegd. Ik bewaak dat dit voor beide partijen eerlijk is. Het is natuurlijk nooit een leuk proces, maar door alles goed af te stemmen en vast te leggen krijgen mensen toch een voldaan gevoel. Mensen voelen ‘ik kan nu écht verder’.”

Lex Schreuder biedt diverse diensten aan zoals mediation, maar ook alleen het opstellen van een ouderschapsplan of een echtscheidingsconvenant behoort tot de mogelijkheden. Zijn motto: uit elkaar gaan met respect en vertrouwen in de toekomst. Meer weten? Zie alle informatie op www.scheidingsbegeleiding.nl. Vrijblijvend kennismaken kan ook. Bel voor een afspraak: tel. 078-6330527.

Reacties zijn gesloten.