Sinds de coronacrisis wil een op de drie Nederlanders duurzamer leven, blijkt uit recent onderzoek van MilieuCentraal. Zij kiezen tegenwoordig bijvoorbeeld vaker voor een tweedehands auto dan voor een nieuwe bolide. (Foto: pexels.com)

Dat is goed nieuws voor iedereen die van plan is om zijn of haar auto te verkopen. Hoe je dat het beste en het snelst doet? Je auto verkopen op een snelle manier doe je succesvol met de tips in dit artikel.

Redenen om te kiezen voor je auto verkopen

Er is een aantal redenen op te noemen waarom menig Nederlander in de afgelopen jaren ervoor heeft gekozen om zijn of haar auto te verkopen. Zo kan het zijn dat je sinds de coronacrisis alleen nog maar vanuit huis werkt en is je auto te duur geworden om bij te deur te houden. Maandelijks ben je, ook met een stilstaande auto, namelijk toch nog best wat geld kwijt aan een auto. Of misschien ben je er juist achter gekomen dat je nog wel een auto wilt hebben, maar dat de auto die je nu hebt veel te groot of te klein is en wil je daarom je auto verkopen.

Er is momenteel veel vraag naar tweedehands auto’s. Veel mensen willen met oog op duurzaamheid bijvoorbeeld liever voor een tweedehands exemplaar dan voor een nieuwe auto gaan om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Daarnaast zijn er voldoende Nederlanders die wel een auto nodig hebben, maar door stijgende gasprijzen en een duurder dagelijks leven liever niet veel geld uitgeven aan een nieuwe auto. Een tweedehands auto is in dat geval ideaal.

Zorg voor het juiste verkoopkanaal voor auto verkopen

Om je auto te verkopen, moet je weten dat er verschillende manieren zijn om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld een briefje achter het autoraam plakken met de gegevens van de auto, de vraagprijs en je telefoonnummer. Uit de praktijk blijkt dat dit zeker kan werken, maar dat het niet de meest snelle manier is om van je auto af te komen. Dat geldt ook voor het verkopen van je auto via kanalen zoals Marktplaats. 

Dat is zeker een optie, maar kost ook veel tijd. Wil je je auto het liefst zo snel mogelijk verkopen dan is het aan te raden om dit via een garage, dealer of gespecialiseerd bedrijf te doen. Hierbij krijg je altijd een eerlijke prijs voor je auto en is je auto binnen 24 uur verkocht. Daar heb je verder zelf geen omkijken meer naar, dus dat is mooi meegenomen.

Maak veel duidelijke foto’s van je auto

Wanneer je toch besluit om zelf je auto te verkopen, moet je daar even tijd voor maken. Zo is het belangrijk om genoeg duidelijke foto’s te maken zodat potentiële kopers een goede indruk krijgen van de auto. Dat vergt overigens ook nog de nodige voorbereiding, aangezien je auto wel verkoopklaar moet zijn. Geef je auto een wasbeurt en ruim de binnenkant helemaal op zodat de auto er als nieuw uitziet.

Pas dan is je auto aantrekkelijk genoeg om foto’s van te maken voor een advertentie. Zorg ervoor dat je foto’s maakt van alle belangrijke onderdelen van de auto: het interieur, het exterieur, de kofferbak, de motor, de kilometerteller en ga zo maar door. Let hierbij ook op de plek waar je de foto’s maakt. Een mooie locatie in de natuur is beter voor de foto’s dan een rommelige tuin of een chaotische garage.

Onderhoudsboekje en overige gegevens van je auto op orde

Met een advertentie met goede foto’s ben je er nog niet. Wanneer je je auto snel wilt verkopen, is het handig om het onderhoudsboekje en andere gegevens van de auto te hebben. Daarmee kun je een potentiële koper laten zien welk onderhoud de auto zoal heeft gehad en wanneer de laatste APK heeft plaatsgevonden. Je kunt zelfs nog een voorkeuring doen om te checken in welke staat de auto is voordat je hem verkoopt. Veel mensen vinden dat fijn omdat ze zo precies weten wat ze verkopen.

Naast het onderhoudsboekje met de hele onderhoudsgeschiedenis moet je beschikken over het kentekenbewijs. De kans is aanwezig dat een eventuele koper het chassisnummer van de auto wilt controleren en of het nummer overeenkomt met wat er op het kentekenbewijs staat. Wil je nog meer vertrouwen wekken bij een mogelijke koper van je auto? In dat geval kun je een tellerrapport met de actuele tellerstand van de auto aanvragen bij het RDW voordat je begint met je auto verkopen.