Opnieuw nam de inflatie fors toe in Nederland, in augustus met 13,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het maakt dat het voor een groot deel van de Nederlandse samenleving lastiger is geworden om rond te komen aan het eind van de maand. Immers, waar de koopkracht daalde namen de inkomens nauwelijks toe. Om de financiële buffer te verruimen kan het voor huishoudens interessant zijn om sieraden te verkopen aan een inkoper van goud. Goud inkoop is niet de enige optie, vaak kopen dergelijke partijen ook zilver in. Het verkopen van gouden sieraden en andere waardevolle bezittingen levert direct extra cash op, wat men gebruikt om meer financiële zekerheid te verkrijgen of om openstaande rekeningen te voldoen.

Goud als belegging bij stijgende goudprijs

Waar sommige huishoudens hun gouden bezittingen verkopen om cash vrij te maken voor het bekostigen van de vaste lasten, kiezen anderen juist voor goud kopen. Doel hiervan is om te profiteren van de stijgende goudprijs, waarmee zij de fors toegenomen inflatie enigszins kunnen compenseren. Een zekerheid dat de prijs van goud stijgt heeft men hierbij allerminst. Wel stelt men dat goud over het algemeen een veiliger beleggingsproduct is dan bijvoorbeeld aandelen of valuta. Dergelijke producten zijn veel volatieler dan goud en andere edelmetalen. Beleggen in goud wordt slechts aangeraden aan mensen met voldoende vermogen, waarvan zij het in goud geïnvesteerde deel de komende jaren niet nodig hebben. De prijs van goud gedraagt zich cyclisch, waardoor een daling in de koers over het algemeen gevolgd wordt door een stijging. Geduld is om deze reden belangrijk.

Inflatie nog altijd voornamelijk veroorzaakt door energieprijzen

Net als in de afgelopen maanden geldt ook voor de stijgende inflatie in augustus, dat dit grotendeels te danken is aan de stijgende energieprijzen. De prijs van gas liep recent verder op en de verwachting is vooralsnog niet, dat deze de komende maanden sterk zal dalen. Het maakt dat veel huishoudens zich schrap zetten voor de wintermaanden, waarin het gasverbruik logischerwijs veel hoger ligt dan in de zomerperiode. Daar komt bij dat het percentage huishoudens wat een energiecontract met vast tarief heeft steeds verder afneemt. Wie in het verleden een contract afsloot tegen een scherp tarief (t.o.v. het huidige) wordt nu geconfronteerd met aanzienlijk hogere maandlasten. Voor de één betekent dit interen op de reserves, voor de ander het verminderen van andere lasten. Het maakt dat iets wat voorheen bekostigd kon worden, nu (tijdelijk) niet meer mogelijk is.

Compensatie koopkracht door de regering

De verwachting is dat op Prinsjesdag plannen gepresenteerd worden voor het compenseren van de sterk gedaalde koopkracht van Nederlandse huishoudens. Zo zal onder meer het minimumloon met tien procent verhoogd worden, lekte recent uit. Ook de inkomstenbelasting daalt komend jaar.