Niet iedereen heeft de luxe om te wonen op het platteland. Toch betekent dat niet dat je niet regelmatig ervoor kan kiezen om te gaan genieten van het landleven. Ook als je midden in de stad woont, kun jij jezelf af en toe begeven naar het platteland om daar de rust en stilte te ervaren die je in de stad niet altijd tegenkomt. Hier zijn vijf ideeën die je kunt ondernemen om als stadsmensen het landleven optimaal te ervaren.

Optie 1: Maak wekelijks een lange fietstocht
Nederland is een fietsland. Iedereen is wel eens helemaal tot op het bot verkleumd en natgeregend op de fiets. En iedereen weet hoe het is om tegen een stevige tegenwind in te trappen. Toch zijn er ook mooie zomerdagen waarop jij de fiets kan nemen en het Nederlandse platteland kan ervaren. Fiets door de bossen, door de landerijen en langs prachtige landelijke monumenten. Als je in de omgeving Dordt woont, dan ben je zo in het Nationale Park de Biesbosch, een van de prachtigste natuurgebieden van Nederland.

Optie 2: Geniet van producten uit een boerenwinkel
Tegenwoordig is het al lang niet meer zo dat boeren louter en alleen hun producten verkopen aan de groothandelaar. Er zijn veel kleinschalige en biologische bedrijfjes die inzetten op klanten langs een fietsroute. Je kunt er een hapje en drankje nemen tijdens het wandelen, fietsen of skeeleren door Nederland. Denk aan verse kaas, melk, maar ook aardbeien, kersen en ander fruit. Nederland is één van de grootsten op het gebied van landbouw en ons land heeft heel veel te bieden.

Optie 3: Neem een plattelandse hobby
Er zijn verschillende plattelandse hobby’s waar je voor kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld met jouw kinderen naar de kinderboerderij. Of je kunt ervoor kiezen om op een manege op een paard te leren rijden. Er zijn veel mensen in de stad die een paard hebben gestald bij een paardenboer. In een paardenwinkel kun je alles vinden om een paard te verzorgen. En als het lekker weer is, kan je door de bossen lange rijtochten maken. Dat is natuurlijk echte vrijheid.

Optie 4: Maak een leuke outing
Ben je nog nooit op poldersport geweest? En heb je nog nooit in de weilanden boerengolf gespeeld? Dan is het hoog tijd dat je de polder eens ingaat en die leuke sporten gaat spelen. Met poldersport kun je leren fierljeppen (poolstokspringen), klauteren over sloten en rollen in de bagger. Met boerengolf speel je eigenlijk op dezelfde manier als met gewoon golven, maar heeft het een beetje een landelijk gevoel doordat er een klomp aan de golfclub zit. Het wordt ook wel klompengolf genoemd.

Optie 5: Ga varen en bezoek een molen
Nederland is hét land van water. Er liggen overal kanalen, beken, rivieren, meren en plassen. Wie uit het westen van het land komt, weet eigenlijk niets anders dan dat het leven in Nederland onder de zeespiegel plaatsvindt. Dat betekent dat je kan genieten van de molens die eeuwenlang zijn gebruikt om Nederland droog te houden. En hoe leuk is het als je daar met een bootje langs kan varen? Vaak zijn molens open voor publiek en je kunt eens een kijkje nemen binnen.
Kortom, genoeg te doen op het platteland om het ultieme landleven te ervaren. Ook als stedeling.