reageer als eerstvr 10 jan 2020

Vliegt de week aan je voorbij? Zo word je productiever

‘Wat! Is de week nu al om?’ Het zal je niet vreemd in de oren klinken. Vaak glippen de dagen je door de vingers. Op vrijdagavond krap je jezelf achter de oren en vraag je je af wat je nu werkelijk in die week gedaan hebt. Je Cowboysbag rugzak zit nog net zo vol als aan het begin van de week. Wat kun je hieraan doen?

Het is een schrale troost dat je niet de enige bent die dit zo ervaart. Enorm veel mensen hebben hier mee te maken. Niet iedereen heeft er last van, maar iedereen wil wel zo productief mogelijk zijn en daar zit hem de crux. Want hoe krijg je dat goed voor elkaar in die snel verlopende dagen en weken?

Maak een realistische weekplanning

Het is belangrijk dat je een goede planning op een week loslaat. En dat betekent niet dat je louter rekening houdt met een paar afspraken op verschillende dagen, maar ook de reistijd incalculeert. Dat je ook weet hoe lang je met de voorbereiding voor zo’n afspraak bezig bent. En dat je die afspraak ruim inplant, want in veel gevallen loopt een afspraak in tijd uit.

Toch weer een heuse agenda in je Kapten & Son tas bij je dragen? Dat is zo’n gek idee nog niet. We kennen allemaal wel het fenomeen van je agenda checken op je smartphone en dan toch gelijk maar even Facebook of Twitter checken. Voor je het weet ben je weer een half uur verder. Zo gaan de dagen hard.

Plan niet tot middernacht door

Om goed te leren plannen is het zaak dat je allereerst eens goed bijhoudt hoeveel tijd je aan verschillende zaken besteedt. Als je dat goed in kaart hebt, zie je vaak meteen wat de meeste tijd vergt en vooral waar het mis gaat in een planning. Pas dat meteen aan.

Hoe? Door bijvoorbeeld voor iedere afspraak wat meer tijd in je agenda te zetten. Ook de voorbereiding en reistijd realistisch mee te nemen. Een juiste takenlijst te maken die weliswaar tot het einde van de dag mag doorlopen, maar niet tot middernacht. Dat is gewoon niet realistisch en je wordt er ook niet productiever van. In tegendeel zelfs.

‘Eigen tijd’ levert nieuwe energie op

Plan ook eigen tijd in. Pak eens dat boek uit je Ted Baker tas en ga een half uurtje lezen. Dat vinden veel mensen in het begin lastig, maar als we het hebben over die productiviteit is dit een ‘taak’ die in eerste instantie je productiviteit lijkt af te remmen, maar het tegengestelde is waar. Je wordt er juist productiever van, want het levert je nieuwe energie op.

Stel tevens duidelijke doelen. Ga niet als een kip zonder kop van alles ondernemen, maar wees je bewust van waar je mee bezig bent. Dat werkt prettiger en je laat je veel minder snel afleiden door zaken die er minder of niet toe doen. Doe wat jij belangrijk vindt en laat de rest los.

Je kunt altijd doelen bijstellen

Nog even over die planning. Plan de week in, plan de dag in, plan de ochtend in, plan de middag in. Maak het steeds kleiner. Daardoor heb je er meer vat op en zie je direct of je tijd tekort krijgt of juist overhoudt. In alle gevallen kun je altijd je doel bijstellen. Of het nu gaat om professionele of persoonlijke doelen. Doe dat net zo lang totdat je een eigen planning hebt die ook daadwerkelijk werkt! Zonder constant van alles te hoeven aanpassen. Dat geeft rust en maakt je een stuk productiever.

Reacties zijn gesloten.