Wanneer je voor het eerst een nieuwe auto hebt gekocht, denk je waarschijnlijk dat je nog lang niet over onderhoud hoeft na te denken. Vergis je echter niet: de tijd vliegt voorbij. Voor je het weet moet je je winterbanden vervangen door zomerbanden of staat de eerste APK-keuring alweer voor de deur. Hoewel een nieuwe auto gemiddeld twintig jaar meegaat, kan die alleen zolang veilig de weg op als je hem goed onderhoudt. Wanneer is dat onderhoud nodig? En wat voor onderhoud kun je voor je nieuwe auto verwachten?

Welke vormen van periodiek onderhoud bestaan er?
Iedere auto heeft periodiek onderhoud nodig. Dit betekent dat het onderhoud eens in de zoveel tijd opnieuw nodig is. Met ‘periodiek onderhoud’ bedoelen we de volgende acties en ingrepen:

● De APK (verplicht);
● Een jaarlijkse inspectie;
● Een kleine beurt en/of een grote beurt;
● Vervanging van (versleten) onderdelen, bijvoorbeeld de banden, de remmen of een distributieriem of distributieketting.

Hoe vaak heeft je auto onderhoud nodig?
Je eerste bezoek aan een garage zal al snel nadat je een nieuwe auto koopt plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat je auto ieder jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft. Rijd jij heel veel, dan mag je als vuistregel aanhouden dat je je auto één keer per tienduizend à vijftienduizend kilometer moet laten controleren. Gelukkig worden er tijdens zo’n jaarlijkse inspectie niet meteen allerlei onderdelen vervangen. Wel wordt er gekeken naar de technische staat van je auto. Een monteur kan inschatten hoe lang een onderdeel van je auto nog meegaat, als dat onderdeel slijtage vertoont. Op die manier kun je er alvast rekening mee houden dat het onderdeel binnenkort moet worden vervangen. Let op: een jaarlijkse inspectie is niet hetzelfde als de (verplichte) Algemene Periodieke Keuring. De keurmeester kijkt tijdens de APK alleen of je auto nog veilig de weg op kan. Dat zegt weinig over de kwaliteit van je onderhoud.

Wat is een grote beurt?
De termen grote beurt en kleine beurt zijn ondertussen ietwat verouderd. Nieuwere auto’s geven – door middel van brandende lampjes op het dashboard – over het algemeen zelf aan dat het bijvoorbeeld tijd is om je olie te verversen. Maar waar breng je je auto dan naartoe? Veel mensen die voor het eerst een auto hebben, weten niet waar zij voor algemeen onderhoud terecht kunnen. Bij Dordtcentraal raden wij de garages van Carteam aan. Bij je lokale Carteam-autobedrijf werken specialisten die beschikken over de kennis en middelen om je onderhoud snel en voor een aantrekkelijke prijs te onderhouden. Maak daarom vandaag nog een afspraak met een Carteam-garage in jouw omgeving!