Een extra dakraam of bijvoorbeeld het gebruik van lichtkoepels in een plat dak helpen ruimtes in huis van meer daglicht te voorzien. De keuze voor meer daglicht biedt verschillende voordelen. Wist je bijvoorbeeld, dat het gebruik van een groter aantal ramen bijdraagt aan de productie van vitamine D door je lichaam? Dit proces wordt gestart op het moment dat het lichaam wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is om deze reden dat vaak wordt aangeraden om regelmatig naar buiten te gaan voor een wandeling. In het bijzonder, wanneer je een kantoorbaan hebt. Op kantoor is de blootstelling aan zonlicht beperkt. Voldoende vitamine D is essentieel om te kunnen blijven presteren. Je raakt minder snel vermoeid en gaat negatieve gevoelens tegen.

Voorkom een winterdip met een extra lichtkoepel of raam
Nu het buiten langzaamaan herfstachtig begint te worden en de dagen korter zijn, ligt een winterdip al snel op de loer. Veel mensen hebben hier last van. Een van de redenen voor de winterdip is het feit, dat men lange dagen binnen doorbrengt. Zonlicht zorgt niet alleen voor de productie van vitamine D in het lichaam. Ook draagt het bij aan het aanmaken van endorfine. Het helpt je gelukkig te blijven! Iets wat bijdraagt aan je energie en productiviteit gedurende de dag. Door voor een extra raam of lichtkoepel te kiezen, verklein je de kans dat je al snel te maken krijgt met een winterdip als het buiten kouder wordt. Kijk eens in een lichtkoepel webshop, om te zien welke mogelijkheden jij voor jouw woning hebt.

Natuurlijk daglicht onderhoudt je biologische klok
Wanneer je lange dagen in een donkere ruimte doorbrengt, kan de biologische klok verstoord raken. Natuurlijk daglicht onderhoudt deze klok. Het zorgt dat je een vermoeid gevoel ervaart als je in de avond naar bed gaat en juist een hoog energieniveau hebt als het buiten licht wordt. Het ontregelen van de biologische klok door een gebrek aan natuurlijk daglicht in de ruimtes thuis heeft te maken met het slaaphormoon melatonine. Wanneer je voornamelijk in donkere ruimtes zit, wordt er te veel van dit slaaphormoon geproduceerd. Je bent hierdoor eerder vermoeid en hebt minder energie om productief aan de slag te gaan. Waar je lichaam een overschot aan het slaaphormoon heeft, ontbreekt het juist aan cortisol. Dit een hormoon wat wordt aangemaakt door direct of indirect zonlicht.

Planten hebben natuurlijk daglicht nodig
Niet onbelangrijk: de planten in huis hebben natuurlijk daglicht nodig om te kunnen overleven. Met een extra raam of lichtkoepel voorkom je dat de planten al snel gele bladeren krijgen of bijvoorbeeld slap worden. Planten in huis zorgen voor meer sfeer en houden de lucht in ruimtes schoon. Schone lucht draagt net als voldoende daglicht bij aan je productiviteit gedurende de werkdag.