Staat er een belangrijke gebeurtenis op de agenda? Een bruiloft, of een ander feest waar eigenlijk wordt verwacht dat je hier heel chique acte de présence geeft? Dan is een mooi rokkostuum eigenlijk onmisbaar. Rokkostuums zijn er in heel wat maten en stijlen te krijgen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij straks in een rokkostuum verschijnt dat er niet alleen goed uitziet, maar dat daarbij ook nog eens prettig zit? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van het perfecte rokkostuum.

Uit hoeveel delen moet het kostuum bestaan?
Een goed rokkostuum bestaat in de regel minstens uit drie delen, maar het wordt eigenlijk wel van je verwacht dat je verschijnt met een rokkostuum dat uit vijf delen bestaat. Het hangt er hierbij een beetje vanaf hoe uitgebreid jij het aan wil pakken. Ga je voor een rokkostuum met drie delen, dan draag jij straks een rokjasje, een hemd en een pantalon. Dit kun je dan nog verder uitbreiden met een rokstrik en een rokvest. Alhoewel een driedelig rokkostuum er ook zeker netjes uit kan zien, is een vijfdelig kostuum eigenlijk de beste keuze voor de perfecte look.

Zorg dat er geen ruimte zit tussen je kraag en je colbert
Als jij wil dat je er straks helemaal onberispelijk uitziet op die bijzondere bruiloft, of bij dat andere speciale evenement, dan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen ruimte te zien is tussen je kraag en je colbert. Zit hier namelijk wel ruimte tussen, dan ziet dat er rommelig uit. Daarom is het ook het beste om een nieuw rokkostuum op te laten meten bij een herenzaak. Zo weet je straks zeker dat alles netjes op elkaar aansluit en dat je jezelf niet hoeft te schamen.

Let op de stijl van het rokkostuum
Bedenk voordat je een rokkostuum aanschaft even goed wat voor stijl het moet hebben. Meestal staat er op een uitnodiging voor een chique gelegenheid wel of het hier om een black tie of een white tie evenement gaat. Let er hierbij op dat black tie over het algemeen minder formeel is dan white tie. Bij een black tie evenement kun je over het algemeen prima af met een rokkostuum dat uit drie onderdelen bestaat. Bij een white tie evenement is dat absoluut ‘not done’. Hier verwacht men dat je volledig uitgerust je opwachting maakt. Dat is dus inclusief strik en vest. White tie komt heden ten dage niet zo heel veel meer voor, maar het is goed om je er wel op voor te bereiden als je toch voor een dergelijk feest wordt uitgenodigd.

Zorg voor een goede lengte van je kostuum
Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is wel heel belangrijk: zorg ervoor dat je rokkostuum de goede lengte heeft. Ook hier is het zo dat een rokkostuum dat te kort of te lang is er slordig uitziet. Je wil toch niet dat jij straks op het feest of bij het diner om de verkeerde reden opvalt? Het komt bij mannen vaak voor dat de lengte van de achterkant van een jasje en de lengte van de mouwen niet goed met elkaar matchen. De mouwen zijn te lang, of de achterkant is juist te kort. Ook hier kun je er dan het beste voor kiezen om je rokkostuum te laten vermaken, of om er juist voor te kiezen om een rokkostuum helemaal op maat te laten maken.

Is je revers breed genoeg?

Ook het revers is een belangrijk onderdeel van een rokkostuum. De revers zijn de teruggevouwen voorpanden van een jasje. Deze bevinden zich zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het jasje. De breedte van het revers is een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je kostuum. Heb jij een smallere revers, dan wordt dat over het algemeen gezien als een modernere variant. Een brede revers is dan meer de klassieke stijl, die je heden ten dage ook nog ziet terugkomen bij kostuums, maar wel steeds minder. Wat voor revers jij op je jasje hebt is min of meer je persoonlijke smaak.

Plan goed hoe je kostuum er uit moet komen te zien
We hebben je nu een aantal tips gegeven voor het kiezen van je nieuwe rokkostuum. Persoonlijke smaak is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Eens overleggen met een professionele kostuummaker is ook altijd een goed idee.