Bitumen producten worden al zeer lange tijd gebruikt voor de conservering en behandeling van daken en funderingen. Bitumen zelf is een zwarte vloeistof of een semi-vaste stof die wordt gewonnen uit ruwe aardolie, en vervolgens wordt verwerkt tot verschillende producten. Zoals bitumenemulsies, die geschikt zijn voor oppervlaktebehandelingen in de wegenbouw tot het waterdicht maken van de dakfundering. Wat maakt deze stof zo cruciaal voor het behoud van de integriteit van bouwstructuren?

Wat zijn bitumenemulsies?

Bitumenemulsies bestaan uit een mengsel van bitumen, water en emulgatoren. Dit resulteert in een vloeibare substantie die gemakkelijk aan te brengen is op tal van verschillende oppervlakken, zoals daken en funderingen. Op latexfalt.com zijn er verschillende samenstellingen van bitumenemulsies verkrijgbaar die inzetbaar zijn voor diverse toepassingen.

Waterdichting en bescherming tegen afwisselende elementen

De wisselende weeromstandigheden in Nederland verhogen de kans op vochtproblemen. Sterker nog, water is een van de grootste vijanden van woningen en panden. Binnendringend vocht kan ernstige schade toebrengen aan daken en funderingen, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de algehele structurele integriteit van het gebouw. Hier komen bitumenemulsies te hulp.

Ze vormen een krachtig schild tegen vocht, door een waterdichte barrière te creëren. Zo worden lekkages en vochtschade aan daken en funderingen voorkomen.

Maar dat is niet alles. Naast waterdichting zijn bitumenemulsies ook goed voor extra bescherming tegen schadelijke UV-straling. Een behandeling van de dakbedekking of fundering met bitumenemulsies helpt voortijdige slijtage te voorkomen. Zo zorgt het ervoor dat de algehele constructie langer intact blijft, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden.

Een duurzame investering in de toekomst

Bitumenemulsies beloven een langdurige weerstand tegen de tand des tijds. De levensduur varieert van ongeveer 10 tot 25 jaar, hoewel dit afhankelijk is van de specifieke samenstelling en omgevingsomstandigheden. Hoe dan ook, ze zijn een verstandige investering in de toekomst va vrijwel elk soort bouwproject.

Bovendien zijn dit soort funderingen zo goed als onderhoudsvrij, behalve wat periodieke inspectie- en reinigingswerk om vuilophoping te verwijderen.

Installatie eigenschappen van bitumen daken

Het aanbrengen van bitumenemulsies behoeft wat nauwgezette aandacht voor detail, evenals een grondige voorbereiding van het oppervlak.

Vóór de installatie is het belangrijk dat het dak of de fundering grondig wordt gereinigd en geëgaliseerd. Dit is om een optimale hechting te garanderen. Vervolgens wordt de emulsie met precisie aangebracht. Dit gaat met behulp van gespecialiseerde apparatuur, waarbij elke laag zorgvuldig op zijn plaats komt om een consistente en waterdichte afwerking te kunnen verzekeren.