reageer als eerstwo 17 nov 2021

Warm de winter in met een elektrische kachel

We zitten weer in november en dat betekent dat de temperaturen gaan dalen. Voor je het weet vriest het buiten weer en zitten we veelal binnen bij de verwarming. In grote delen van het land ligt centrale verwarming, maar er zijn ook plekken waar dit niet zo is. Ook als je centrale verwarming hebt, zijn er vaak plekken in huis waar het net even wat kouder is. Hierbij komt een elektrische kachel goed van pas. Deze steek je gewoon in het stopcontact en vervolgens geeft deze warmte af. Ideaal voor het verwarmen van koude kamers in huis. Een elektrisch kacheltje kopen doe je anno 2021 eenvoudig online. Dit kan bij bijvoorbeeld Heuts. Er zijn verschillende soorten kachels, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Welke kachel sluit het beste aan bij jouw wensen? Wij lichten de verschillende types toe in dit artikel.

Waarvoor gebruik je een elektrische kachel?

Een elektrische kachel koop je natuurlijk om je huis te verwarmen. Maar de meeste elektrische kachels zijn niet voldoende om een heel huis te verwarmen. Waarvoor gebruik je een elektrische kachel dan wel? Een elektrische kachel is erg veelzijdig. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij een elektrische kachel goed van pas komt:

  • Verwarmen van de schuur of tuinhuis

Een elektrische kachel is ideaal om een buitenruimte zoals de schuur, een garage of een tuinhuis te verwarmen. De meeste mensen hebben namelijk geen centrale verwarming in de schuur. In de winter kan het hier dus erg koud worden.

  • Extra warmte in de slaapkamer

Elektrische kacheltjes werken ook ideaal als aanvulling op de centrale verwarming. Veel mensen zetten ‘s nachts de verwarming lager. Omdat je je ‘s nachts natuurlijk in één ruimte bevindt (de slaapkamer). Dan is het zonde om de verwarming in het hele huis aan te hebben staan. Toch een beetje te koud in de slaapkamer? Dan is een elektrische kachel ideaal. Hiermee kun je eenvoudig alleen de slaapkamer verwarmen zonder dat je onnodige ruimte verwarmd. Zo bespaar je dus op de elektriciteit én slaap je in een heerlijk verwarmde kamer.

  • Elektrische kachel in de badkamer

De ruimte waar het natuurlijk lekker warm moet zijn wanneer je deze gebruikt is de badkamer. Niets zo vervelend als uit een warme douche stappen en je in een koude kamer moeten afdrogen. Ook hierbij komt een elektrische kachel goed van pas. Voordeel van een elektrisch kacheltje is dat deze niet hoeft op te warmen. Je kunt hem dus gewoon aanzetten op het moment dat je de badkamer ingaat en binnen no-time zal het er heerlijk warm zijn. Let er wel op dat je in dit geval een elektrische kachel koopt die geschikt is voor de badkamer. Dit type kachels hebben een betere isolatie en kunnen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals een badkamer.

  • Overige voorbeelden

Naast bovengenoemde voorbeelden kun je een elektrische kachel natuurlijk ook op andere plekken gebruiken. Veel van de modellen zijn namelijk eenvoudig te verplaatsen. Zo kun je een elektrische kachel gedurende de dag in verschillende ruimtes gebruiken. Bijvoorbeeld in de woonkamer als aanvullende warmtebron, in de keuken, of bijvoorbeeld in de gang waar het vaak wat kouder is.

Verschillende soorten elektrische kachels

Zoals we eerder schreven zijn er verschillende soorten elektrische kachels. Welke zijn dat precies? Hieronder zetten we de verschillende types even kort op een rijtje:

  • Ventilatorkachel

Een van de populairste types elektrische kachels zijn ventilatorkachels. Hoe werkt dit precies? Deze kachel maakt gebruik van een gloeidraad die langzaam opwarmt. Door middel van een ingebouwde ventilator wordt deze warmte verspreid door de ruimte. Voordeel is dat je deze kachel voor wat grotere ruimtes kunt gebruiken. Nadeel is dat deze kachel tijdens het opwarmen nogal wat geluid maakt.

  • Keramische kachel

Een keramische kachel werkt vergelijkbaar. Het grote verschil is dat er bij deze kachel gebruikt wordt gemaakt van een keramische plaat die opwarmt (dus niet een gloeidraad). Deze kachel geeft meer warmte af dan een ventilatorkachel. Net als bovenstaande kachel maakt deze wel veel geluid bij het opwarmen.

  • Convector kachel

Dit type kachel heeft geen ventilator. Nadeel is dat het warmtebereik een stuk kleiner is dan bij bovengenoemde modellen. Voordeel is dat deze kachel geruisloos is. Je kunt deze dus eenvoudig de hele dag aan hebben staan zonder dat je je hieraan gaat ergeren.

  • Infrarood kachel

Een ander populair type kachel is de infrarood kachel. Deze kachel verwarmt door middel van infraroodstraling. Hetzelfde idee als bij een sauna bijvoorbeeld. Deze kachel is ook erg zuinig. Omdat de infrarood kachel de ruimte niet verwarmd, maar juist de personen en objecten die voor de kachel staan. Zo gaat er minder warmte verloren. Ideaal als aanvullende verwarming, of wanneer je alleen een kleine ruimte wilt verwarmen.

Reacties zijn gesloten.