In nieuwbouwwoningen kiest men tegenwoordig vrijwel standaard voor een PVC visgraat vloer. Er zijn verschillende redenen, die maken dat dit type vloer een interessante optie is. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat PVC zeer dun is. Daarbij geleidt het materiaal de warmte relatief goed. In nieuwbouwwoningen wordt vaak gebruik gemaakt van vloerverwarming. Een dunne, goed geleidende vloer is hierbij essentieel. Zou je voor een houten vloer kiezen, dan moet eerst het hout verwarmd worden om de temperatuur in kamers te doen laten stijgen. Het hout geleidt de warmte slechter dan PVC en is daarbij aanzienlijk dikker. Dit kost onnodig veel energie. Hoewel PVC niets meer is dan kunststof, heeft het materiaal de warme uitstraling van een houten vloer.

Meer sfeer in huis met een visgraat- of Hongaarse punt vloer

Door voor een visgraat vloer in huis te kiezen, creëer een speelse sfeer in ruimtes. In plaats van een visgraatpatroon, zou je ook voor een Hongaarse punt vloer kunnen kiezen. Je legt zo’n vloer met zowel PVC, als hout en bijvoorbeeld laminaat. Er zit een subtiel verschil in de Hongaarse punt en de visgraatvloer. Zoek er eens een foto van op! Met een Hongaarse punt kun je een ruimte meer diepte geven, enigszins afhankelijk van de wijze waarop je de vloer legt. Je kunt zowel een visgraat vloer als een Hongaarse punt vloer zelf leggen, wanneer je voor klik-PVC kiest. Veel mensen geven echter de voorkeur aan verlijmd PVC, daar dit een strakker resultaat geeft. Voor het verlijmen van een PVC vloer heb je de hulp van een specialist nodig.

Verschillende voordelen van een PVC vloer

Niet alleen heeft een PVC vloer de warme uitstraling van een echte houten vloer en valt deze goed te combineren met vloerverwarming in ruimtes binnen je woning. Ook is een PVC vloer zeer onderhoudsvriendelijk. Doordat de vloer van kunststof gemaakt is, hoef je niet bang te zijn dat er kringen in de vloer ontstaan als je kind een glas drinken laat vallen. Evenals dat de vloer niet zal bollen, als je deze met iets te veel water dweilt. Het zijn de risico’s die je wel loopt bij de keuze voor een authentieke houten vloer. Andersom biedt een houten vloer het voordeel dat iedere plank net iets anders is. Bij een PVC vloer wordt vaak gekozen voor een gelimiteerd aantal varianten planken. Het is iets om rekening mee te houden bij het leggen van de vloer.

PVC vloer gaat doorgaans langer mee

Een vierde voordeel van een PVC vloer is de duurzaamheid hiervan. Niet alleen blijft de vloer lang mooi. Ook de levensduur hiervan is over het algemeen langer dan bij een houten vloer en zeker dan bij een vloer van laminaat. Heb jij al eens gekeken naar de verschillende modellen PVC vloeren voor thuis?