reageer als eerstdo 17 jun 2021

Wat is betonplex, en wat kun je ermee doen?

Betonplexplaten, ook wel bekend als betontriplex, zijn platen die voornamelijk gebruikt worden als betonbekisting, dus om beton in te storten en uit te harden. De sterke coating op de platen zorgt ervoor dat het cement niet aan de plaat hecht, wat ze voor deze klus bijzonder geschikt maakt. Toch kan betonplex door zijn unieke eigenschappen ook voor andere klussen gebruikt worden, bijvoorbeeld voor de interieurbouw. Benieuwd wat je allemaal met betonplex kunt doen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Verschillende toepassingen

Betonplex leent zich goed voor verschillende soorten klussen. Door de weerbare coating worden dit soort platen ook regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld aanhangwagens, paardentrailers en dierenhokken mee te maken. Het materiaal kan tot een zekere hoogte tegen water, maar kan niet onbehandeld buiten gebruikt worden. Wil je iets maken waar echt geen vocht in mag trekken? Zorg er dan voor dat je de zaagkanten van de plaat goed afdekt met een sealer. Zo kan er via de randen geen water in de plaat komen.

Houtsoorten

Platen van betonplex worden van verschillende houtsoorten gemaakt, zoals bijvoorbeeld hardhout en berkenhout. De eigenschappen van de plank zijn deels afhankelijk van de houtsoort die ervoor gebruikt is. Elke soort heeft namelijk zijn eigen unieke eigenschappen. Berkenhout wordt doorgaans het meeste gebruikt om een bekisting te maken voor het storten van beton. Ook is betonplex in verschillende afmetingen en kleuren verkrijgbaar. Let erop dat het niet aangeraden wordt om betonplex te overschilderen, dus dat de kleur waarin je de platen koopt ook de kleur van je uiteindelijke project zal zijn.

Waar vind je betonplex?

Betonplex haal je bij een goede houthandel. Bij een goede houthandel is het tegenwoordig ook mogelijk om de betonplexplaten die jij nodig hebt online te bestellen. Zo kun je precies in huis halen wat je zoekt, hoef je het materiaal niet te vervoeren en ben je verzekerd van een hoge kwaliteit. Een houthandel kan je daarnaast ook goed adviseren over het gebruik van de platen en welke soort het meest geschikt is voor jouw project. Kies je bijvoorbeeld betonplex, of toch watervast multiplex? Bij dit soort vragen kan het nuttig zijn een deskundige houtspecialist om advies te vragen.

Reacties zijn gesloten.