reageer als eerstdi 8 jun 2021

Wat te doen tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit is het afgelopen jaar enorm gestegen. Een hoop bedrijven hebben te maken gehad met cybercrime. De grootste oorzaak is het coronavirus wat uitbrak in 2020 en wat ervoor gezorgd heeft dat bijna iedereen wereldwijd vanuit huis heeft moeten werken. Men werd sterk geadviseerd thuis te blijven en niet naar kantoor of klanten te gaan. Helaas is dit ook de manier geweest voor een hoop bedrijven om erachter te komen dat de werkwijze nog een lange weg heeft te gaan wat betreft veiligheid. Wij hebben gekeken wat er mogelijk is te doen om cybercriminaliteit zo veel mogelijk tegen te gaan, dus lees snel verder!
Herken cybercriminaliteit
Belangrijk is dat je cybercrime goed kunt herkennen. Soms is de schade nog beperkt en kun je nog een hoop tijd winnen door op tijd te reageren. Er bestaan een hoop vormen van cybercriminaliteit, maar er zijn een aantal die het meest voorkomen:
• Virussen en malware
Een virus is een programma wat op je computer terechtkomt en gegevens kan verwijderen of beschadigen. In sommige gevallen wordt zelfs je harde schijf gewist. Virussen verspreiden zich voornamelijk via e-mail, dus het is belangrijk om bij betalingen en andere belangrijke mails altijd goed te kijken naar het e-mailadres waar de e-mail vandaan komt.

• Phishing
Een erg kwalijke manier van cybercriminaliteit is phishing. Bij phising proberen criminelen creditcardinformatie, pincodes, inloggegevens en andere persoonlijke gegevens te achterhalen. Dit wordt gedaan via de mail of via sms’jes die naar je telefoon worden gestuurd. Onthoud hierbij dat een echte bank nooit vraag om inloggegevens of wachtwoorden. Krijg je deze vraag wel? Dan is de kans groot dat je met cybercrime te maken hebt.

• Ransomware
Hierbij wordt als het ware je hele laptop of computer gehackt. Je kunt geen bestanden meer openen, je laptop / computer loopt vast en je kunt niks meer doen. Deze vorm van cybercrime gaat vaak gepaard met het betalen van een geldbedrag om van de blokkade af te komen. De politie adviseert om nooit hiervoor te betalen.

Schakel cyber experts in
Experts inschakelen, zoals bijvoorbeeld een pentest bedrijf kunnen een hoop problemen op voorhand spotten en voorkomen. Door diverse tests uit te voeren kun je mogelijk problemen op tijd vinden en hierop actie ondernemen. Wat nog beter is om ook te doen is je personeel voldoende trainingen geven. Vooral het afgelopen jaar hebben we gezien hoeveel werknemers nog steeds te weinig weten van de gevaren en risico’s van cyber criminaliteit. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook met cyber criminaliteit.

Reacties zijn gesloten.