De naam zegt het al, vaste planten zijn planten die meerdere jaren terugkomen. Het zijn planten die geen houten stam hebben en vaak ook lekker ruiken of kruidig zijn. Sommige planten blijven het hele jaar groen, maar vaak sterven ze af zodra het koud wordt. Onder de grond blijft de plant wel leven en komt weer tevoorschijn als het lente is. Zo groeit er dus elke jaar weer iets op! Er zijn vaste planten die erg populair zijn. Bovendien is het dus handig om aan te schaffen, je hebt er meerdere jaren plezier van! Dat scheelt dan ook in de portemonnee. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet voor je.

Lavendel

Toch wel een van de bekendste is lavendel. Een leuke plant die ook nog eens heerlijk ruikt! Soms doet het denken aan een vakantie in Zuid-Frankrijk, waar ze ook van die grote bloeiende lavendelvelden hebben. Het is een plant met een paarse bloem en je kunt de bloemetjes ook drogen voor een lekkere geur in huis. Bovendien vinden de bijen deze plant fantastisch, dus als je goed voor de bij wil zorgen, moet je eigenlijk wel een aantal lavendelplanten in de tuin hebben staan!

Lupine

Als je de Lupine ziet dan herken je ‘m vast. Veel mensen hebben ook deze vaste plant in de tuin staan namelijk! De plant heeft een lang stuk waar veel bloemen aanhangen. Dat is kenmerkend voor deze plant. En doordat er zoveel bloemen aan zitten, ruikt ie ook nog eens heerlijk!

Margrietjes

De witte margriet is ook zo’n typische vaste plant. Het is een schattige bloem die er vrolijk uitziet, zo met die gele kern. Dat hebben natuurlijk bijna alle bloemen… maar de margriet valt op door de witte bloemblaadjes.

Dropplant

Hmm deze plant ruikt naar anijs! Wat heerlijk om deze geur te ruiken als je in de tuin zit, toch? Deze plant is ook erg bekend en de afgelopen jaren steeds bekender geworden trouwens. Ook dit een favoriete plant van de bijen en vlinders, dus je trekt veel mooie dieren aan als je deze plant in de tuin zet.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een soort die ook in veel tuinen te vinden is. Het is een kruid waar ook thee van kan worden getrokken trouwens! De vrolijke gele bloemetjes geven een leuke sfeer aan de tuin. Het is een zogenaamde bodembedekker, dus je snapt wat hij doet. In de winter verdwijnt ie praktisch helemaal, maar elke lente komt ie weer tevoorschijn!

Zoals je ziet zijn er heel wat favoriete vaste planten, kijk eens voor een groot aanbod bij plant en grow. Ideaal als je niet elk jaar nieuwe plantjes neer wil zetten. En dus ook heel goed voor de bijtjes en vlinders, want die houden enorm veel van de meeste vaste planten (als er lekkere bloemen aan zitten).