Een nieuwe wijn kopen die je al lang op het oog had, en mogelijk een collectie starten is een leuke gedachte. Er komt echter veel meer bij kijken dan simpelweg de fles wijn uit de winkel kopen en thuis in je wijnkoelkastje te zetten. Je moet niet alleen zorgen dat de wijn goed beveiligd is van buitenaf, maar ook dat de inhoud van de wijn goed bewaard wordt. De meeste mensen zullen een duur wijntje namelijk lang bewaren en pas openen op hele speciale gebeurtenissen. Je wilt dan wel dat de wijn nog in topstaat is, en zelfs nog beter smaakt dan de dag dat je het kocht. Daarvoor moet je enkele maatregelen treffen omtrent de omgeving waarin je de wijn bewaard.

Veiligstellen

Ten eerste moet je zoeken naar een plek waar je de wijn veilig kan stellen. De beste plek om dit te doen is in een wijn kast. wijnkasten zijn er namelijk voor gemaakt om wijn in op te slaan, en de fabrikant heeft al met de meeste gevaren rekening gehouden. Jij moet dan alleen je wijn in de kast opslaan en je hebt al afgehandeld met de meeste gevaren van buitenaf. De reden dat een wijnkast de beste optie is, is dat het de wijn beschermd terwijl het rekening houdt met de inhoud van de wijn. Zo hebben veel wijnkasten een horizontale plek vrijgemaakt waar de wijn kan rusten. Je kan zelf al de gevaren inzien van een wijn horizontaal op een gewone plank te leggen. Als een wijnkast aanschaffen geen optie is voor jouw situatie, is het misschien toch een idee om de wijn tijdelijk in de koelkast te bewaren.

Temperatuur

Nu dat de wijn van buitenaf is beschermd, moet je de binnenkant beveiligen. Een van de grootste variabelen die de wijn’s inhoud beïnvloeden is de temperatuur. Een te warme, of te koude, temperatuur kan namelijk de complexe samenhang van de wijn beschadigen. De luxere wijnen hebben een heel ingewikkelde mix van stoffen, en deze kan dus worden aangetast als de wijn niet correct wordt bewaard. Het is aangeraden om de wijn een paar graden boven celsius te bewaren. De beste locaties hiervoor zijn de koelkast, een wijnkelder of een wijnkoelkast. Deze plekken bieden die temperatuur zonder andere gebieden van het huis te beïnvloeden.

Licht

Licht is een ander aspect wat grote gevolgen kan hebben op de inhoud van de wijn als deze niet correct is afgesteld. Als wijn te lang aan een te grote hoeveelheid licht wordt blootgesteld, zal dit de inhoud van de wijn op een nadelige manier aantasten. Dit is een van de redenen dat wijn al eeuwen lang in donkere plekken als kelders bewaard wordt. Een wijnkast installeren in de kelder is optimaal, aangezien je in een kelder zelf de temperatuur en licht kan regelen terwijl de kast de wijn fysiek beschermd. Toch heeft niet iedereen een kelder in huis. Deze mensen kunnen het beste een zo donker mogelijke plek in huis kiezen voor het bewaren voor hun wijn en daar zo min mogelijk licht naar binnen laten treden.