De hoge energiekosten, dure producten, personeelstekorten en benzineprijzen zijn constant in het nieuws. Zowel consumenten als bedrijven hebben last van de huidige economische onzekerheid. Dat geldt ook voor de leveranciers van kerstpakketten die nu al druk bezig zijn met het ontwerpen van kerstpakketten en het verwerken van bestellingen. Hoe het kerstpakket er in 2022 uit komt te zien, wordt dus nu al bepaald. Wij vroegen medewerkers van enkele grote kerstpakketten leveranciers hoe zij omgaan met de huidige situatie.

De huidige situatie

Je kunt er niet omheen: de energieprijzen, benzineprijzen en productprijzen hebben enorme hoogtes bereikt. En daar komen de personeelstekorten in haast alle sectoren nog bij. Net na de piek van de pandemie staan zowel bedrijven als de gewone burger weer voor grote uitdagingen. Het gastekort en de enorm gestegen energieprijzen zorgen ervoor dat de energierekening voor veel mensen niet meer te betalen is. En een tripje naar de supermarkt kost nu een aardig zakcentje. Het resultaat is onrust en onzekerheid.

Dat geldt natuurlijk ook voor bedrijven. Door de hoge energiekosten is het produceren van producten een stuk duurder geworden. Bedrijven betalen zich hierdoor suf op het produceren en inkopen van producten. En de schommelende benzinekosten maken de levering van artikelen prijziger en onzekerder. Om nog maar niet te spreken van de pervasieve personeelstekorten.

Economische onzekerheid en het kerstpakket

Wij vroegen de medewerkers van een aantal kerstpakketten groothandels over de impact van de economische onzekerheid op het kerstpakket. Luke van Kerstpakkettenidee.nl vertelde onze journalist dat hij de gevolgen van de huidige situatie nu al merkt. “Het inkopen van producten is een stuk duurder geworden. Als de situatie zo blijft, verwachten wij dat de prijs van het kerstpakket dit jaar zal stijgen.” Werkgevers kunnen in 2022 dus hogere kosten verwachten voor het bestellen van kerstpakketten. “Ook het leveren van kerstpakketten zal waarschijnlijk duurder zijn door de hoge benzineprijzen”, aldus Luke.

Ook Sarah van Kerstpakketten.expert heeft last van de gestegen productkosten en leveringskosten. Daarnaast worden kerstpakketten leveranciers, zoals Kerstpakketten.expert, geteisterd door personeelstekorten bij inpakcentrales en vervoerders. “Het wordt een race tegen de klok om alle kerstpakketten op tijd bij de inpakcentrales en transporteurs te krijgen”, vertelt zij, “Dat komt vooral door de personeelstekorten. Het gaat nu allemaal een stuk langzamer.”

Toch een kerstpakket in 2022

Ondanks alle tegenslagen, is het dit jaar toch belangrijk dat werkgevers een kerstpakket bestellen. Deze geliefde en eeuwenoude traditie is voor veel werknemers in Nederland onmisbaar. Juist in deze tijd van onrust en onzekerheid kunnen werknemers een steuntje in de rug goed gebruiken. Dat merkten de kerstpakketten groothandels ook tijdens de pandemie. “Juist tijdens de coronamaatregelen waardeerden werknemers het kerstpakket”, vertelt Fabian van Kerstpakkettentip. “Wij adviseren onze klanten dan ook om juist dit jaar iets speciaals te doen voor hun personeel. Ook met een beperkt budget kun je een leuk en origineel kerstcadeau geven. Je kunt bijvoorbeeld als werkgever zelf het kerstpakket samenstellen, een persoonlijke kerstkaart toevoegen of zelfs een videoboodschap opnemen.

Dus, dit jaar wordt het kerstpakket waarschijnlijk duurder en zullen er mogelijk vertragingen zijn in de leveringen. Maar daar waar de huidige economische situatie ervoor zorgt dat het bestellen en leveren van de kerstpakketten lastiger is, maakt deze situatie het kerstpakket ook belangrijker dan ooit. En met een beetje fantasie kunnen werkgevers ook dit jaar een mooi kerstpakket weggeven.