reageer als eerstwo 8 sep 2021

Zo gaat een lekdetectie expert te werk

Sommige mensen denken dat een lekkage altijd direct opvalt. Je kunt inderdaad een plas water aantreffen in jouw woning. Dit duidt vaak op een lekkage. Toch hoeft een lekkage niet direct op te vallen. Er kan namelijk ook sprake zijn van een onzichtbare lekkage. Zo’n lek kan ongemerkt flink wat schade veroorzaken. Reden genoeg om de bron snel op te sporen. Een lekdetectie expert kan jou hierbij helpen. Als je nog niet eerder zo’n specialist hebt ingeschakeld, twijfel je misschien of dit een goede keuze is. In deze tekst vertellen we je hoe een lekdetectie expert te werk gaat, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Hoe spoort hij het lek op?
Een lekdetectie expert heeft verschillende manieren om de bron van een lekkage op te sporen. Gaat het om een lekkende waterleiding? Dan gebruikt hij hier waarschijnlijk een warmtebeeldcamera voor. Met behulp van dit apparaat brengt hij het leidingwerk in vloeren en muren in beeld. Wanneer hij iets afwijkends ziet, heeft hij de bron van het lek gevonden. De warmtebeeldcamera zorgt ervoor dat een lekdetectie specialist de bron van een lekkage tot op de millimeter nauwkeurig opspoort.

Gaat het om een daklekkage? Dan gebruikt een lekdetectie expert vaak geen warmtebeeldcamera. Hij past dan meestal een rookproef toe om de bron van de lekkage op te sporen. Bij deze techniek blaast hij rook in de ruimte onder het dak. De rook trekt vervolgens via de opening naar buiten, waardoor het lek boven water is.

Schade blijft beperkt
Grote voordeel van een lekdetectie expert is dat de schade van een lekkage meestal beperkt blijft. Althans, wel als je er vroeg bij bent. Daarbij komt dat er nauwelijks hak- en breekwerk aan te pas komt als je een lekdetectie expert inschakelt. Hij spoort de bron van een lekkage immers tot op de millimeter nauwkeurig op. Hierdoor hoef je maar een klein gedeelte van een vloer, muur of plafond open te breken om het lek te dichten. Ga je zelf op zoek naar het lek? Dan is dit wel anders. In dat geval moet je soms grote delen van een vloer, muur of plafond openbreken om de bron van het lek te vinden. Dit biedt overigens niet de garantie dat je het lek ook daadwerkelijk vindt.

Wat te doen met het lek?
Nadat een lekdetectie expert het lek heeft opgespoord zit zijn werk erop. Hij houdt zich namelijk uitsluitend bezig met het opsporen van lekkages. Nu vraag jij je mogelijk af wat je met het lek moet doen. Je kunt zelf proberen het lek te dichten, maar dit raden wij je niet aan. Waarom niet? Omdat je over specifieke kennis moet beschikken om dit naar behoren uit te kunnen voeren. Als deze kennis ontbreekt raden wij je aan een loodgieter in te schakelen. Hij verhelpt een lekkage namelijk binnen een handomdraai.

Reacties zijn gesloten.