Na het overlijden van een dierbare breekt er vaak een emotioneel zware periode aan. Denk aan de uitvaart die georganiseerd moet worden, de woning die moet worden leeggehaald, enzovoorts. In deze periode komt er dermate veel op je af, dat er niet altijd tijd is om te rouwen. Dat proces begint vaak pas enkele weken na het overlijden. Hoe geef jij het overlijden van een familielid, een goede vriend of een kennis een plekje? Er zijn hiertoe verschillende mogelijkheden. Wanneer het om een ouder of bijvoorbeeld kind gaat, zou je naar assieraden kunnen kijken. Met deze sieraden heb je een overledene altijd dichtbij je; het is een blijvend erfstuk. Een alternatief is het dragen van een ketting, armband of bijvoorbeeld oorbellen uit de nalatenschap van een overledene. Gaat het om een man, dan zou je voor diens horloge kunnen kiezen als deze verder geen sieraden droeg.

Ketting met een foto als alternatief
Wanneer een overledene net iets verder bij je vandaan staat, zal een assieraad in veel gevallen afvallen. Het is immers niet gebruikelijk de nabestaanden van een overledene te vragen om een klein deel van het as aan je te geven. Een goed alternatief is in zo’n geval een ketting met foto. Ook met een foto hanger is een overledene dichtbij je. Denk goed na over de foto die je hiervoor gebruikt. Kies je voor een redelijk recent gemaakte foto, of ga je juist voor een foto van vroeger? Probeer een bepaalde herinnering aan de foto te koppelen, zodat je af en toe de mogelijkheid hebt deze nog eens te herbeleven. Iets wat kan helpen bij het verwerken van het overlijden van een dierbare in je omgeving.

Laat een ketting passen bij je garderobe
Een ketting met foto of bijvoorbeeld een assieraad is doorgaans iets wat je eenmalig, kort na het overlijden van een dierbare laat maken. Denk daarom niet alleen goed na over de foto die je gebruikt, maar ook over de stijl van de ketting of armband. Ga je voor een dunne of wat dikkere ketting? Kies je voor een zilver- of goudkleurige ketting? Het zijn vragen die je jezelf kunt stellen.

Laat een boom planten om af en toe te bezoeken
Laat iemand zich cremeren? In dat geval zou je voor het laten planten van een boom kunnen kiezen. De boom biedt je een plek om naar terug te keren, als je een moment voor jezelf wilt om de overleden dierbare te herdenken. Er zijn verschillende boomgaarden in Nederland, waar deze mogelijkheid geboden wordt. Het kan heel prettig zijn om een dergelijke plek tot je beschikking te hebben. Een alternatief is het bezoeken van de plek waar de urn staat, of waar de as van de overledene is uitgestrooid.