Veel huishoudens hebben steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Want hoewel blijkt dat we als Nederlanders steeds rijker zijn geworden, is het leven ook fors duurder geworden. Het betalen van de vaste lasten kan dan een uitdaging zijn. Om deze reden kwam het vorige kabinet de afgelopen jaren met extra geld om de meest getroffen huishoudens te helpen. Nu het erop lijkt dat het nieuwe kabinet niet nog eens met een toelage zal komen, is het goed om het huishoudboekje eens tegen het licht te houden, en te bekijken waar je nog wat kunt besparen op je maandelijkse abonnementen.

 

Besparen op maandelijkse abonnementen

In veel gevallen kunnen huishoudens namelijk zelf ook veel doen om de maandelijkse kosten te verlagen. Een groot deel van het budget gaat op aan vaste lasten. Het is onvermijdelijk om de zorgpremie, de huur of hypotheek en gas en elektra te betalen. Maar er zijn ook kosten waar je als consument wel iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de abonnementen voor mobiele telefonie, streamingdiensten, kranten en tijdschriften en loterijen.

 

Overstappen van energieleverancier

Hoewel het noodzakelijk is om iedere maand de energieleverancier te betalen, is het wel mogelijk hierop te besparen. Veel consumenten zijn namelijk ‘slapende klanten’. Ze zitten al jaren bij dezelfde energiemaatschappij en laten daardoor welkomstkortingen en lagere tarieven van een nieuwe abonnement links liggen. Dat terwijl er een behoorlijke besparing mee gemoeid gaat. Om deze reden is het goed energieleveranciers met elkaar te vergelijken en zo vaak mogelijk te wisselen van leverancier. Goed om te weten: je komt nooit zonder stroom te zitten als je overstapt naar een andere leverancier!

 

Abonnementen voor mobiele telefonie

Ook het abonnement op mobiele telefonie is een kostenpost. Om deze reden is het verstandig om het goedkoopste telefoon abonnement zonder telefoon te kiezen. Volgens de vergelijkingswebsite Goedkoopste-telefoonabonnementen.nl kun je flink besparen door voor een dergelijk mobiel telefoonabonnement te kiezen. De kostenbesparing kan oplopen tot wel 80% of meer. Door voor een Sim Only te kiezen spaar je namelijk de kosten voor een nieuwe telefoon uit. En smartphones zijn tegenwoordig erg duur zoals we weten. Een eenvoudige nieuwe smartphone kost al gauw 400 of 500 euro, terwijl een nieuwe iPhone al snel boven de 1.000 euro kost.

 

Zeker als je zelf nog een smartphone hebt waarmee je nog jaren vooruit kunt en die het gewoon nog goed doet, is het ook niet nodig om een nieuw toestel aan te schaffen. Consumenten denken vaak dat het noodzakelijk is om een nieuwe mobiele telefoon bij een abonnement uit te zoeken. Dat is echter onterecht, en een sim only abonnement is in de regel ook nog eens een stuk goedkoper, en het kan bovendien een BKR-notering schelen. Dit geldt voor telefoons met een waarde van boven de 250 euro, die in een smartphone abonnement mee worden gefinancierd. In dat geval wordt je lening voor je nieuwe toestel altijd bij het BKR aangemeld, met als gevolg dat je mogelijk bijvoorbeeld minder kunt lenen voor een woning. Goede kans dat je dit niet wenselijk vindt!

 

Kranten en tijdschriften

Kijk ook eens naar abonnementen op kranten en tijdschriften. Veel van het nieuws dat kranten en tijdschriften brengen, is ook gratis online te vinden. Het is leuk om een tijdschrift te hebben en te lezen, maar het is zeker niet voordelig. Vrijwel al het nieuws is gratis te lezen. Mocht je toch graag een bepaalde krant of tijdschrift willen lezen, kies dan vooral voor de online versie. Vaak is het laten bezorgen en drukken van fysieke kranten en tijdschriften duurder en wordt dat doorberekend aan de consument.

 

Loterijen

Alleen al aan de Nationale Postcode Loterij doen er bijna 3 miljoen deelnemers mee. Dat betekent dat een flink deel van de Nederlanders lid is van een loterij. Vaak uit hoop dat de financiële problemen zichzelf oplossen als er eenmaal een prijs op het adres valt, of vanwege de hoop om nooit meer te hoeven werken. Dat terwijl in de praktijk blijkt dat mensen er regelmatig naast vissen. De gemiddelde winkans is 1 op 5,43 per lot. Blijkt dat het lastig is om iedere maand rond te komen, dan is het een goed idee om afscheid te nemen van loterijen. De kans op winst is erg klein en bovendien is dit wel een vaste maandelijkse kostenpost. Door de besparing zelf op te sparen, is het gemiddelde rendement groter dan de winst uit de loterij. Om veel te winnen heb je heel wat geluk nodig en dat is de meeste mensen helaas niet gegeven.

 

Abonnementen op streamingdiensten

Ten slotte: bekijk ook de abonnementen op streamingdiensten, zover je die hebt tenminste. Een abonnement op Netflix en muziek luisteren via Spotify zijn goede voorbeelden. We hebben als Nederlanders heel wat abonnementen op dit soorten diensten. Controleer daarom welke abonnementen je (dubbel) hebt en zeg deze op. Zo kun je vaak besparen op de kosten van je streamingdiensten. Vooral als je het abonnement amper gebruikt.