Tijdens vakanties in pakweg Spanje, Thailand of waar dan ook kijk je anders naar de omgeving. Logisch, want alles is nieuw of onbekend. In andere culturen zien ook tuinen er heel anders uit en sommige van die invloeden inspireren je om je eigen tuin op een make-over te trakteren. Een aantal van die opvallende kenmerken sommen we hieronder op.

Exotische weelde rondom je terras

Bamboe, hangplanten, Aziatische accessoires en andere items maken van je terras een zithoek die aanvoelt als een exotische vakantieplek. Een tuinset – kijk bijvoorbeeld naar de onverwoestbare modellen van Hartman tuinmeubelen – is de blikvanger van je tuin, de plek waar zowel bewoners als visite vroeg of laat naartoe trekken. En al helemaal als dit er net zo idyllisch uitziet als je favoriete vakantieadres. Stenen beelden van dieren doen het leuk, evenals beplanting uit die Oosterse contreien die het prima naar zijn zin heeft in het Hollandse klimaat.

Zuid-Europese invloeden

Veel Nederlanders trekken in de zomermaanden naar Spanje, Zuid-Frankrijk of Italië om zich daar wekenlang te laten verwennen in subtropische sferen. Daar zijn terracotta potten, pergola’s vol jasmijn of druiven en geurige kruiden (rozemarijn, lavendel) de sfeermakers in veel tuinen. Ook is er vaak sprake van hoogteverschil, waarbij de hogere borders op hun plek worden gehouden door natuurstenen muurtjes. Veel groen is de grote gemene deler, je ziet in de Languedoc niet snel voortuintjes die op veredelde parkeerplaatsen lijken. Het mag kortom wel wat uitbundiger dan hoe wij het gewend zijn.

Hollandse accenten

Je verloochent je afkomst natuurlijk niet, dus wat typisch Hollandse accenten zijn altijd leuk om erbij te pakken. De klomp aan de gevel of de vrolijke tuinkabouter met zijn kruiwagen, ze zijn zo old school of zelfs ‘fout’ dat het juist een gimmick wordt om ze neer te zetten. Ook bloembollenkistjes, die scoor je overal en nergens, geven een mooie knipoog in een tuin die verder tal van invloeden verraadt.

Strandtent-achtige allure

Strandtenten zien er overal ter wereld een beetje hetzelfde uit. Een beetje bohémien, nonchalant en gezellig-rommelig. Gebruik houten pallets om plantenwandjes en andere handigheden van te maken (kijk op Pinterest voor talloze ideeën) en laat ook hier je fantasie met bamboe de vrije loop. Schaduwdoeken in plaats van parasols maken het geheel speels en net even sfeervoller. En dan is er, vooral voor de zomermaanden als je lang buiten zit, het klassieke snoer met gekleurde peertjes. Zorg wel dat deze ledlampjes heeft om stroom uit te sparen.

Pizzaoven

Aansluitend bij al deze invloeden is de zelfgemaakte pizzaoven. Dit is makkelijker dan je denkt, ontdek je wanneer je ‘zelf pizzaoven maken’ hebt ingetikt op Youtube. Er kunnen niet alleen pizza’s in bereid worden, maar ook andere maaltijden. En net als je tuinset is het een echte eyecatcher.

Moestuin: hip, rustgevend en duurzaam

Duurzaam voor milieu, portemonnee en je gemoedstoestand: een moestuintje bijhouden. Het onkruid wieden en zien opkomen van je eigen tomaten werkt louterend, je spaart geld uit en het ziet er nog mooi uit ook. Kijk op internet welke groenten, fruit en kruiden je allemaal in Nederland succesvol kweekt: dit zijn er meer dan je denkt!