Het is misschien een raar idee maar het is bewezen dat een paar dagen vasten goed is voor zowel je lichaam als geeft. Een paar dagen helemaal niks eten en alleen water drinken is voor de meesten van ons echter een moeilijke opgave. Beginnen met intermittent fasting is daarom het perfecte alternatief om je lichaam en geest toch een boost te geven. Intermittent fasting betekent dat je voor een korte periode even niet eet. Naast de ondersteuning van je lichaam en geest heeft intermittent fasting nog vele andere voordelen. In dit artikel lees je meer over deze vorm van vasten en hoe je dit kunt doen door middel van een schema.

Intermittent fasting varianten

Zoals hierboven staat beschreven is intermittent fasting het afwisselen van periodes waarin je niet eet met periodes van wel eten. Hierbij duurt de periode waarin je niet eet altijd langer dan de periode van eten. Tijdens het vasten mag je natuurlijk wel drinken. Water is hierbij de beste optie maar ook dranken zonder calorieën en koffie en thee zonder melk en suiker zijn toegestaan. Er zijn verschillende intermittent fasting schema’s die je kunt volgen zodat er altijd een schema is die past bij jouw behoeftes en je kunt toepassen in je dagelijks leven.

De 16/8 methode

De meest populaire variant van een intermittent fasting schema is de 16/8 methode. Deze is eenvoudig toe te passen in je dagelijkste routine. Bij dit schema is het de bedoeling dat je 16 uur achter elkaar niet eet en gedurende acht uur wel normale maaltijden tot je neemt. Bij deze variant haal je dus je energiebehoefte uit de 8 uur waarin je wel mag eten. Begin bijvoorbeeld vanaf 8 uur ’s avonds met vasten en rond het middaguur met de periode waarin je wel mag eten.

Het 5:2 dieet

Een ander schema dat je kunt toepassen voor het intermittent fasting is het 5:2 dieet. Hierbij volg je 5 dagen van de week een normaal maaltijdpatroon en op de overige twee dagen volg je een strenge calorierestrictie. Deze twee dagen mag je niet achter elkaar plannen. Tijdens de twee dagen van calorierestrictie mag je als man 600 calorieën tot je nemen en als vrouw 500.

24 uur niet eten

Een andere populaire variant is het 24 uur lang vasten. Dit doe je één of twee keer per week. Hierbij plan je een moment van volledig vasten in, een hele dag lang. Eten is op deze dagen niet toegestaan en op de dagen dat je wel eet mag je niet meer calorieën tot je nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Intermittent fasten en sapvasten 

Een intermittent fasting dieet is ook perfect te combineren met sapvasten. Deze sappen bieden nog eens andere gezondheidsvoordelen die perfect aansluiten bij het intermittent fasten. Voor sapjes met de juiste vitaminen, antioxidanten en mineralen kun je terecht bij Sapje. Lees hier alles over het bedrijf Sapje.