DORDRECHT – Iedere vrijdagavond fietsen Daan en Sanne uit Dordrecht na de koffie met plezier naar fit20 voor 20 minuten gezondheidstraining. “Qua spierkracht ben ik er zo op vooruit gegaan dat ik me tien jaar jonger voel’’, vertelt de 60-jarige Dordtenaar enthousiast.

‘’Ik voelde me vroeger soms bijna een oude kerel als ik bijvoorbeeld in de tuin aan het werk was. Tegenwoordig heb ik daar veel meer energie voor.” Sanne knikt instemmend. Ook zij constateert dat de fitheid van haar man de afgelopen drie jaar flink is verbeterd. “Nu beweegt hij veel gemakkelijker, zonder te zweten.” De zelfstandig ondernemer zocht in 2018 naar een manier om zijn fitheid en spierkracht te verbeteren. “Ik heb een zittend beroep en mijn werk is niet vrij van stress”, legt de Dordtenaar uit. “Maar ik ben niet iemand die in teamverband gaat sporten of zich in het zweet werkt op een loopband in een sportschool met harde muziek.” Toen hij in de krant een artikel las over fit20 Dordrecht was zijn interesse meteen gewekt. Mooie resultaten boeken door slechts twintig minuten per week intensief te bewegen, persoonlijke begeleiding, geen muziek en geen gedoe met omkleden… Een gratis proefles voor een training in het hartje van Dordrecht, was snel gemaakt.

Zes toestellen in 20 minuten

Bij fit20 werken deelnemers in twintig minuten een circuit van zes toestellen af, waarbij de belangrijkste spiergroepen worden getraind. “De spieren raken daardoor tijdelijk volledig uitgeput, maar het lichaam gaat zich in de herstelfase aanpassen. Je wordt daardoor op den duur sterker en krijgt meer energie’’, legt personal trainer Aakash Kapoor uit. “Na verloop van tijd merk je dat je beter kunt tillen, staan, traplopen, zitten en duwen. En doordat goed getrainde spieren allerlei gezondheidsbevorderende stoffen afgeven, ontstaan er uiteenlopende verbeteringen in je gezondheid. In je immuunsysteem, je lichaamssamenstelling, je botdichtheid en je hersenen.”

Spierreuma

Ook Sanne kan daar inmiddels over meepraten. Ze heeft last van spierreuma en artrose en merkte dat haar spierkracht na een coronabesmetting flink was afgenomen. Drie maanden geleden besloot ze – aangemoedigd door haar man en kinderen – om na een lange periode van corona-revalidatie bij de fysio ook fit20 eens te proberen. “Ik ben voorzichtig begonnen en train veel lichter dan Daan, maar de eerste resultaten zijn nu al merkbaar. Ik heb minder pijn met traplopen en wandelen gaat ook steeds beter. Na een blokje om van twintig minuten was bij mij de pap altijd op. Nu houd ik het beter vol en heb ik iets minder pijn. Ik hoop dat mijn spieren de komende tijd nóg sterker en soepeler worden. Dat helpt om mijn gewrichten te ontlasten.”

Intensief

Na drie jaar is het bij Daan vooral een kwestie van de opgebouwde spierkracht op peil houden door zijn spieren wekelijks flink uit te putten. “Soms moet je even zin maken als je thuis lekker in je stoel zit, want een training is behoorlijk intensief. Maar ik ben altijd blij als ik weer bij fit20 ben geweest. Tijdens de eerste oefening voel ik me al direct opknappen.” Sanne: “De dag na de training kun je echt voelen dat je spieren aan het herstellen zijn, maar dat vind ik juist wel prettig. Dan voel je echt dat de training wat met je spieren doet.”

Aanrader

Daan is nog steeds blij dat hij drie jaar geleden de stap aar fit20 heeft gezet. “De resultaten spreken voor zich en het is ook nog eens leuk om te doen. Deze gezondheidstraining kan ik iedereen aanraden.”

Ervaar fit20 met een gratis kennismakingstraining. Kijk voor info op fit20dordrecht.nl. Het adres: Achterom 13.