DORDRECHT – Dennis van Kooij gooit het sinds kort over een compleet andere boeg met zijn slagerij aan de Grote Spuistraat. Het bord met Dennis de Slager op de gevel heeft plaats gemaakt voor Slagerij De Smokerie. Met die naamsverandering is er ook een grote verandering gekomen in het aanbod. De slagerij is vrijwel compleet overgestapt op scharrelvlees. Daarmee heeft hij veel nieuwe klanten geworven. “Maar omdat ik nog steeds voor heel scherpe prijzen kan leveren, heb ik ook mijn oude klanten behouden”, vertelt Dennis. (Foto: Rinie Boon)

Eigenlijk had Dennis al bij het openen van zijn zaak in het centrum van Dordrecht, inmiddels al weer zestien jaar geleden, dit beeld in zijn hoofd. “Mijn doel is altijd geweest om scharrelslager te worden. Met goed vlees, waar je niet teveel voor betaalt. Door goed te kijken waar je inkoopt, maar onder meer ook door zelf uit te benen, kan ik dat laatste ook waar maken.” Zo’n 95 procent van het assortiment is nu scharrelvlees. Het rundvlees is van de Franse Limousin of, een iets goedkopere variant, van het dikbilrund. Zo is er ook bij het varkensvlees de keuze voor het Livar-varken en voor het iets voordeligere Porc au Grain. De kip heeft binnen gescharreld, is niet vervoerd, maar op de boerderij geslacht, en is antibioticavrij.

Broodje

Ook de vleeswaren zijn bij De Smokerie bereid van scharrelvlees. Veel maakt Dennis zelf. Niet alleen de bekroonde Bierworst, maar bijvoorbeeld ook de boerenachterham, bacon en het ontbijtspek. Die zijn ook in de winkel verkrijgbaar op de overheerlijke ambachtelijk broodjes van de Dordtse bakkerij Nobel’s Brood. Voor de vaste prijs van 4 euro, inclusief een gratis bakje koffie of fris. “Mooie vleeswaren horen op een mooi broodje”, vindt Dennis. “Mensen mogen ter plekke uit de toonbank kiezen wat ze erop willen. Alles wordt vers bereid.” Het kan ter plekke worden opgegeten, want de slagerij heeft ook aan de binnenkant een totale metamorfose ondergaan, waardoor er een flink aantal zitplaatsen is gekomen.

BBQ Smoker

Binnen valt ook De Smoker op, een enorme houtgestookte barbecue, die vlees met veel meer smaak oplevert. Hij kan in verschillende varianten gehuurd worden voor cateringdoeleinden, compleet met chefkok. Kijk binnenkort op de website voor veel meer informatie: www.desmokerie.com. Of loop even binnen op de Grote Spuistraat 12. Voor de deur staat de bakfiets, waarmee de slagerij in het centrum van Dordrecht aan huis bezorgt. De Smokerie is overigens ook hofleverancier van restaurant Het Gerecht op de Voorstraat. Wie daar ooit de ossenhaas, steak of biefstuk heeft geprobeerd, weet wat lekker vlees is.