DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over flexwoningen en woningtekort. (Archieffoto: Stolk Fotografie)
Dinsdag werd er in de gemeenteraadscommissie gesproken over de flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen op vijf plekken in Dordrecht. Vooraf was er al reuring bij de buurtbewoners van de beoogde locaties. Tijdens de commissievergadering waren er de nodige insprekers. Er waren nog meer aanmeldingen voor het inspreken, maar daar was op deze avond te weinig tijd voor. Kern van de bezwaren en kritische kanttekeningen die er geplaatst werden: het gaat ten koste van de woonomgeving. Of juist: het is te ver van de bewoonde wereld, helemaal bij Dordts Kil. Maar ook: alles gaat in een stroomversnelling.
De reden van de stroomversnelling heeft alles te maken met het feit dat Crownpoint, waar de Oekraïners verblijven, per 1 december 2025 leeg opgeleverd moet worden. Het moet worden gesloopt en voor het vierde kwartaal 2026 moet op deze locatie woningbouw gestart zijn. Zo niet, loopt de gemeente drieënhalf miljoen euro bouwsubsidie mis. En als 120 van de 150 flexwoningen er op 15 november 2025 niet staan, loopt de gemeente nog eens één miljoen mis. Een bestuurlijke spagaat waarin het college, en in het bijzonder wethouder Burggraaf, zich bevindt. Dat is duidelijk. Bouwen, anders kost het geld. En de Dordtse Oekraïners moeten geherhuisvest worden. Dat laatste ziet de gemeenteraad best wel in, maar men is ook gevoelig voor kritiek van de insprekers en het gevoel dat leeft dat er geen woningen zijn voor de Dordtenaren, maar dat nu voor de Oekraïners wel ‘even snel flexwoningen kunnen worden gerealiseerd’.
Het gevoel dat leeft is begrijpelijk, net als de bestuurlijke spagaat. Hier raken twee pijnpunten elkaar die nu politiek worden gemaakt. Wat het college deels aan zichzelf te wijten heeft. Dat het Crownpoint opgeleverd moest worden was al lang en breed bekend. Bij de tweede verlenging van het verblijf in het gebouw wist men dat er haast gemaakt moest met een opvangalternatief. Immers, regeren is vooruitzien. Beleid maken ook. Niet dat er geen inloopavonden voor de bewoners georganiseerd zijn, maar het beeld dat bij de bewoners beklijft is dat het allemaal vooral voor de vorm is. En dat mag het college zichzelf aanrekenen.
Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek hoor je zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur in Studio De Witt, het wakkere radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM/Papendrecht FM.