DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de bewoners van de Weeskinderendijk die plaats moeten gaan maken voor nieuwbouwproject Maasterras-Spoorzone.

In hoeverre de Weeskinderendijk tot de verbeelding spreekt van de Dordtenaren is maar de vraag. Het is het gebied waar woningen en bedrijfsterreinen naadloos in elkaar overgaan. Een wat rommelige opstelling van bedrijfsloodsen van diverse bedrijfjes en bedrijven. En de woningen die daar in de jaren dertig van de vorige eeuw werden gebouwd. Eenvoudige betaalbare koopwoningen die op door de gemeente gewilde grond staan. Grond die nodig is voor het nieuwbouwproject Maasterras-Spoorzone.

Voor een groot deel van de huidige bewoners geldt: ‘My home is my castle’. De lasten ervan zijn in overeenstemming met het inkomen. In de toepaste maatregel door de gemeente kunnen bewoners alleen aan de gemeente hun huis verkopen. Dit om te voorkomen dat het grondgebied in handen valt van speculanten die opkopen en dan voor de hoofdprijs het alsnog aan de gemeente verkopen. Een plausibele actie van de gemeente. Hoewel ergens aan het begin van deze eeuw er al het plan was geweest iets met dit gebied te gaan doen. Het idee ging van tafel.

Weer wat later in de tijd ging de gemeente er woningen opkopen om ze vervolgens weer te verkopen aan veelal één van de huidige eigenaren. Ondertussen kreeg het plan Maasterras duidelijk vorm en leken vooral de bedrijven met hun opstallen plaats te moeten maken. Zo was het ook terug te vinden op de bouwtekeningen. Op de presentatieavond van de gemeente zagen bewoners de nieuwe aanpassingen in de bouwtekeningen. Eenenveertig betaalbare woningen gaan er verdwijnen. Bewoners hebben er een hard hoofd in dat zij elders in Dordrecht een betaalbare woning vinden.

Dinsdag in de gemeenteraad ging het hierover. De VSP, BVD, DENK, Op Ons Eiland, SP, Fractie Van Waardhuizen, Fractie Van der Spoel, PvdA, Forum voor Democratie, Fractie Van Leeuwen en het CDA dienden een motie in om af te dwingen dat de gemeente zich inzet om de bewoners ruimhartig financieel te compenseren, helpt en begeleidt bij het vinden van een passende woning in Dordrecht. Zij willen de harde toezegging van het college om het persoonlijk belang te compenseren ten behoeve van het algemeen belang. De meerderheid van de raad stemde voor de motie.

Meer actualiteiten en lokale/regionale politiek iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Studio De Witt op Drechtstad FM.