Politiek

reageer als eerstvr 13 apr 2018

Politiek Gezien: politiek puzzelen en wethouderstransfers

DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze week over de politieke puzzelfase, waarin we zijn beland.

De grote politieke puzzelfase is begonnen. De wethouders zijn demissionair. Met andere woorden; ze maken geen nieuw beleid, maar mogen op de winkel passen. In de omliggende gemeenten Papendrecht en Sliedrecht wordt er een optie genomen om andere spelers te laten meedoen aan de nieuwe coalitie.

Nieuwe partijen in de Sliedrechtse gemeenteraad trekken de aandacht. Informateur Roel Augusteijn toverde bij de presentatie van zijn informateursverslag een verrassend konijn uit de hoge hoed. De ervaren Dordtse ex-D66-fractievoorzitter Nelleke de Smoker-van Andel, zij werd door de Dordtse D66-ledenraad op een onverkiesbare plek geplaatst, was dit figuurlijke konijn. De Sliedrechtse eenmansfractie droeg haar voor als kandidaat-wethouder. Welnu, gelet op haar ervaring en ook nog eens haar Sliedrechtse roots zijn er slechtere keuzes denkbaar. Immers, het is niet ongebruikelijk dat kandidaten ‘van buiten’ worden ingevlogen. Zo werd wethouder Anouk van Eekelen vanuit Wassenaar naar Papendrecht gehaald. En dan Jacqueline van Dongen, het oud-Beter voor Dordt-raadslid. Ook zij was ooit door de partij van Piet Sleeking op een zijspoor geplaatst. Vervolgens werd zij wethouder in Den Helder en later in Zwijndrecht. En dan Aaike Kamsteeg oud-wethouder in Dordrecht die later wethouder in Zwijndrecht werd.

Het aantrekken van wethouders doet een beetje denken aan de trends die wij kennen uit de voetbalwereld. Het is transfertijd. Men zoekt de beste spelers. Soms zijn ze elders afgedankt om vervolgens bij hun nieuwe ploeg te stralen. Is hier wat op tegen? Nee, denk ik persoonlijk. Een gemeente moet gaan voor de beste bestuurders. Daar heeft een stad belang bij. En als deze van buiten moeten komen, dan moet dat maar, in het belang van goed bestuur. Maar ja. Er is toch een ‘maar’. Waarom vinden we die goede kandidaatsbestuurders niet terug op de kieslijsten? We weten bijvoorbeeld dat Piet Sleeking nog graag het achthonderd jarig jubileumfeestje van Dordrecht als wethouder wil meemaken. Daarna zegt hij als cultuurfeestjeswethouder tabé. In de mogelijke nieuwe Dordtse coalitie zal de BVD gaan uitkomen op twee wethoudersposten, waarvan één voor de vertrekkende Sleeking. Hoe zegt men dat ook al weer in de sportwereld? Een trainer die zijn vertrek aankondigt, is vanaf dat moment vleugellam. Je boet in aan gezag en geloofwaardigheid. En dan nog de andere  wethouderszetel voor de BVD. Die zal zeer waarschijnlijk bezet gaan worden door  ‘ingevlogen’ kandidaat. Want, zo fluistert men in de wandelgangen, binnen de nieuwe fractie zijn geen geschikte wethouderskandidaten.

Ik ben benieuwd wie Piet uit zijn hoge hoed tevoorschijn tovert en van welke partij de kandidaat dit keer komt.

 

Deze week in Studio De Witt

Zaterdag 14 april ontvangt Ben Corino de Dubbeldamse wijkagent Jan Kleijer als hoofdgast in Studio De Witt. Na 25 jaar stopt de Kleijer met zijn werk bij de politie. Hij heeft ervoor gekozen om onder meer in de Brabantse Biesbosch aan het werk te gaan als toezichthoudende boswachter. Ben Corino praat met hem over zijn jaren bij de politie en zijn nieuwe baan. En natuurlijk over de muziek van zijn playlist voor dit programma.

In het tweede uur is er aandacht voor de actualiteiten van deze week in Dordrecht en uit de Drechtsteden. Dichter van dienst is Esther de Beun.

Studio De Witt is van 10.00 tot 13.00 uur te beluisteren bij Drechtstad FM 95.7 (ether), 105.9 (kabel), Kanaal951 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

 

 

Geef een reactie