DORDRECHT – Van 10 tot 15 juli worden in Birmingham, USA, de World Games gehouden. Dordtenaar Martijn Kalkman daar als enige Nederlander aikido promoten en demonstraties geven. Dit evenement is er maar eens in de vier jaar en wordt georganiseerd met steun van het NOC-NSF om ook sporten die niet bij de Olympische Spelen aan bod komen een podium te geven. In totaal komen er 3.600 sporters uit honderd landen in actie voor 34 sporten.

“Wij gaan jou voordragen om naar de World Games te gaan in Birmingham deze zomer.” Dit hoorde Martijn Kalkman na zijn aikido-training eind februari. Zijn deelname werd vervolgens besproken bij Aikido Nederland. Een maand later hoorde hij dat hij als enige namens Nederland naar de World Games mag om onderdeel te zijn van het demonstratieteam. “Een enorme eer”, vindt hij.

Martijn beoefent nu ruim veertien jaar aikido en heeft een tweede dan (tweede graad zwarte band) in de sport. Daarnaast geeft hij les aan de adolescenten in Dordrecht in de Waraku dojo, waar hij elke maandag- en donderdagavond ook zelf nog traint. Hij traint in een dojo waar twee andere leraren, Marcel Reijers (6de dan) en Lijnie Reijers (5de dan), al eerder naar de World Games zijn geweest. Het is een eer om in deze voetsporen te mogen treden en de derde aikidoka uit Dordrecht te mogen zijn die hier naartoe gaat.

Aikido is een traditionele Japanse krijgskunst, waarbij de energie van tegenstander wordt gebruikt om vervolgens een klem of een worp uit te voeren. Aikido kent geen wedstrijden, alleen demonstraties. Des te meer bijzonder dat aikido zo’n groot internationaal podium krijgt op dit evenement.

In het dagelijks leven is Martijn docent op een middelbare school en de filosofie van aikido is ook goed toepasbaar in het dagelijks leven voor hem. Het werkt beter om de energie van de leerlingen te accepteren en ermee te werken dan er tegenin te werken…