DORDRECHT – De 15-jarige Alec Willemen uit Stadspolders blijkt een motorsporttalent. Op zijn elfde stapte hij ‘pas’ voor het eerst op een minibike bij de Dordtse stichting Race-Kids. Inmiddels is hij een paar grote stappen verder. Na de 125 CC-races op kleinere circuits is hij nu klaar voor het grote werk. Komend seizoen scheurt hij op een 300 CC-motor over onder meer het circuit van de TT-Assen en de Red Bull Ring in Oostenrijk voor de Europese Yamaha R3 Cup. (Foto’s: Stichting AWR)

“Afgelopen seizoen heb ik keihard gewerkt om een mooie plaats te behalen in het Junior NK Motorracen van de KNMV”, vertelt Alec. En met succes: in het laatste weekend van de competitie pakte hij eerder deze maand twee bekers. “Eentje voor de dagoverwinning, maar de mooiste was die van vice-kampioen van Nederland in mijn klasse.” Lang stilstaan bij het succes doet hij echter niet. Alec wil verder. “Ik ben superblij met alle resultaten dit seizoen, maar natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Ik ga nu mijn focus leggen om op Europees niveau te gaan strijden en daar als Dordtenaar ook mooie prijzen in de wacht te slepen.”

Zweethandjes

Presteren in deze sport vraagt heel veel discipline van de VMBO4-leerling op het Yuverta College (voorheen Wellant). Het is nodig om het vele reizen, de vele trainingen in binnen- en buitenland en daarnaast het schoolwerk goed te kunnen doen. Een gezond levensritme, op tijd naar bed, de juiste voeding en regelmatig leuke dingen laten schieten. Roekeloosheid is in deze sport uit den boze. Elk weekend was hij dit seizoen in Assen aan het trainen en af en toe ook in Spa. En altijd waren zijn ouders Jeroen en Mireille erbij. Zijn vader sleutelt aan het materieel en zijn moeder zorgt voor de catering. En staat telkens weer met zweethandjes langs de baan. Alec: “Ik ben hen enorm dankbaar. Zonder hen zou ik het niet kunnen volhouden.”

Dromen

Dat laatste geldt in deze sport ook voor de twee trainers die hem begeleiden. Voormalig topcoureur Bryan Schouten is één van hen. Maar zeker ook geldt het voor de sponsors. “Zonder hen is deze sport voor Alec niet te betalen”, zegt moeder Mireille. “Ook daar gaat veel tijd in zitten. Het is op het moment erg moeilijk, maar gelukkig hebben we een aantal vaste sponsoren die met Alec zijn meegegroeid vanaf het NK.” Allemaal voorwaarden die Alec nodig heeft om de volgende grote stap te kunnen zetten richting zijn toekomstdroom: “In een mooi raceteam terechtkomen en WK’s gaan rijden. Dat kost veel geld, dus alle steun is welkom. Deze winter ga ik weer veel trainen en sporten. En de schoolexamens komen eraan. Gelukkig denkt school heel erg mee.”

Aandacht

Op zijn Facebook-pagina (Alecwillemenenracing#51) deelt Alec zijn sportieve nieuws en regelmatig komt hij voorbij op racesport.nl en in het motorblad Kicxstart. Maar het is geen sport die heel veel aandacht krijgt. En dat is jammer, zeker omdat Alec op dit moment de enige coureur uit Dordrecht is die zo sterk aan de weg timmert. En omdat motorsport gewoon een prachtsport is om naar te kijken.

Wie meer wil weten over het sponsoren van Alec of andere manieren van ondersteuning kan mailen naar Stichting AWR: stichtingawr@hotmail.com.