DORDRECHT – Next Volley Dordrecht is gestart een sportspeeltuin voor kinderen van 4 tot 6 jaar. De kleuters kunnen daar lekker een uurtje spelen met hun ouders in de buurt. Onder professionele begeleiding gaan ze rennen, springen, vangen en gooien. Kortom, bewegen en tegelijk veel motorische vaardigheden aanleren. De sportspeeltuin is steeds om de twee weken, telkens van 09.30 tot 10.30 uur, in sporthal de Dijk aan de Schenkeldijk. De overige data zijn 19 november, 3 december (17.30-18.30 uur) en 17 december. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Waarom een sportspeeltuin?

Waarom gaat Next Volley Dordrecht dit soort trainingen verzorgen? Door allerlei, wel bekende omstandigheden, bewegen kinderen minder intensief en worden zij minder uitgedaagd in het dagelijks leven. Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat ieder kind juist meer uitgedaagd moet worden om meer te bewegen om het ook leuk te gaan vinden. Als een kind op jonge leeftijd veel beweegt zal het makkelijker gaan bewegen en ook meer plezier krijgen in sport, spel en bewegen. Het gevolg is dat kinderen het bewegen ook op latere leeftijd met plezier blijven doen.

Voordelen

Het wordt steeds meer duidelijk dat voor een optimale ontwikkeling je eerst over een brede motorische basis moet beschikken om je vervolgens meer te richten op één of meerdere specifieke sporten. Tot een leeftijd van zeven jaar ligt hierbij de nadruk op het ontwikkelen van fundamentele motorische vaardigheden zoals lopen, rennen, springen, gooien, vangen, slaan, schoppen en balansvaardigheden.

Sportspeeltuin en volleybal

Bij dit programma ligt de focus niet direct op het beoefenen van volleybal, maar wel op de grondvormen van bewegen die van belang zijn binnen het volleybal, namelijk gooien en springen. Uiteraard wordt er aan de overige grondvormen van bewegen ook veel aandacht geschonken. Het gaat immers om het breed motorisch ontwikkelen van kinderen. Deze oefeningen worden wel aangeboden in een volleybalomgeving. Dit houdt in dat er gebruikgemaakt wordt van een volleybalnet en een volleybal. Ondanks dat er niet wordt gevolleybald maken ze hierdoor wel kennis met de sport en de vereniging. Zodra de peuters ouder worden kunnen ze doorstromen naar andere vormen van volleybal.

Drie sterren

De Sportspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen.

Deelnemen en aanmelden

De start van de Sportspeeltuin is om de twee weken geopend, van 09.30 tot 10.30 uur, in sporthal de Dijk, Schenkeldijk 10 in Dordrecht. De overige data zijn zaterdag 19 november, vrijdag 3 december (17.30-18.30 uur) en 17 december. In 2023 wordt gekeken hoe het vervolg ingericht gaat worden. Deelname is gratis. Aanmelden kan vooral door een mail te sturen naar sportspeeltuin@nextvolleydordrecht.nl of door het invullen van het formulier op de website van Next Volley Dordrecht: www.nextvolleydordrecht.nl.