DORDRECHT – In Drachten werd afgelopen weekend het Open Nederlands Kampioenschap Shinkyokushinkai Karate gehouden. Aan het nationale kampioenschap deden teams mee uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Zweden. Omegasport Dordrecht schreef drie deelnemers voor dit kampioenschap in. Het evenement werd georganiseerd door de Nederlandse Shinkyokushinkai Karate Organisatie (NSKO).

Het kampioenschap begon met het onderdeel Kata. De kata, ook wel stijlvormen, is een onderdeel waarbij de deelnemer individueel een vaste choreografie uitvoert, waarin een gevecht tegen meerdere tegenstanders wordt uitgebeeld. De uitvoering wordt beoordeeld door een vijfkoppige jury die op verschillende fysieke, technische en esthetische zaken let. Het Shinkyokushinkai (spreek uit: sjin-kio-koe-sjin-kaai) kent achttien verschillende stijlvormen, waarbij de complexiteit van makkelijk toeneemt tot vergevorderd. Kaylee de Kreij en Tristan Thiele stapten bij kata de mat op voor Omegasport. Tristan maakte in de voorronde een fatale fout in zijn kata en viel helaas buiten de prijzen. Kaylee kwam na twee ronden achtereen overtuigend te winnen in de finale terecht. Zij koos een technisch moeilijker kata dan haar tegenstander en liep deze foutloos, met de juiste wissels in tempo en intensiteit en met de juiste beleving. Kaylee de Kreij werd met dit sterke optreden Open Nederlands Kampioen Kata 2020 voor gevorderde volwassenen.

Knock-out

Na afloop van de kata ving het Kumite aan. Kumite (spreek uit: koe-mie-tee) zijn een-op-een gevechten in gewichtsklassen. Shinkyokushinkai is een vol contact karatestijl. Bij wedstrijden voor volwassenen mag met volle kracht met stoten en trappen geraakt worden, terwijl er geen bescherming gedragen wordt. Vol contact karate is een bijzonder intensieve wedstrijdsport, waarbij een knock-out (ko) is toegestaan. Chesron Schot trad voor Omegasport aan bij de heren zwaargewicht. Zijn eerste partij won hij met de snelste knock-out van de dag, door binnen 35 seconden zijn tegenstander met een trap tegen de nek naar het canvas te sturen. In zijn tweede partij kwam Chesron tegen een Duitser die echter vrij snel de partij opgaf. In de finalepartij kwam hij tegen een reus uit Zuidlaren. Chesron moest alle zeilen bij zetten in een partij die uiteindelijk liefst 12 minuten duurde. Aan het einde kreeg Chesron alle vlaggen mee, doordat hij gevarieerder en met meer druk gevochten had. Chesron Schot is Open Nederlands Kampioen Kumite 2020 heren zwaargewicht.

Geen vanzelfsprekendheid

Voor Omegasport is een klinkend resultaat. Enerzijds blijkt het in de praktijk vaak lastig om zowel de stijlvormen als de gevechten, op internationaal wedstrijdniveau te beoefenen. Anderzijds is in het vol contact karate, juist vanwege de hardheid, een succesvolle overstap van jeugdpoules naar het echte werk bij de volwassenen, allesbehalve een vanzelfsprekendheid. Open Nationaal Kampioen in beide onderdelen van deze intensieve sport is een fantastische prestatie.

Op de foto: Tristan Thiele, Chesron Schot en Kaylee de Kreij.