DORDRECHT – Na twee jaar afwezigheid was de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon zaterdag weer terug. In aanloop naar de wedstrijd was het nog even spannend of de coronamaatregelen roet in het eten zouden gooien. Daarom werd besloten de jeugdlopen naar zaterdag 23 april te verplaatsen. Uiteindelijk bleken de versoepelingen precies op tijd te komen, waardoor maar liefst 722 deelnemers aan de start verschenen van het mooie parcours door de Dordtse Biesbosch.

De hardloopomstandigheden waren zeer gunstig bij de 44e editie van deze loop. De zon scheen volop en met 14 graden was het zelfs wat aan de warme kant. Dat bleek ook wel uit de prestaties die werden neergezet. Meest in het oog springend waren die van de dames. Maar liefst drie van hen wisten te finishen onder de tijd van het oude parcoursrecord. Saskia Heijnen van Leiden Atletiek verpulverde met een tijd van 1.20.17 het oude record en streek zo een mooie bonus op. Achter haar finishten de Rotterdamse Sanne Broeksma (winnares in de categorie vrouwen 35) en Sanne Mooldijk ook onder het oude record. Zeker de moeite waard om te benoemen is de prestatie van Agnes Schipper. De winnares van 2014 en 2015 is inmiddels een vertrouwd gezicht bij deze Dordtse loop en wist wederom op de bovenste plek van het podium te belanden door te winnen in de categorie vrouwen 45.

Mannen

Ook bij de mannen werd hard gelopen op de halve marathon. Het was Dennis de Freytas van atletiekvereniging Attila die aan het langste eind trok en met een tijd van 1.08.40 de winst pakte. Met deze tijd bleef hij slechts een minuutje verwijderd van het parcoursrecord. Achter hem werd hard gestreden om het zilver en brons. Uiteindelijk was het Nicky van der Poel die in de laatste honderd meter wegliep bij zijn belager en beslag legde op het zilver. Slechts drie seconden achter hem finishte Marco van Etten op de derde plaats.

Geslaagde editie

Naast de hoofdafstand werden ook een 10 en een 5 kilometer gelopen. Bij de mannen ging de winst op de 10 kilometer naar Ton Hettema van Rotterdam Atletiek. Bij de vrouwen was het Gosia Szpakowska die het eremetaal greep. Op de 5 kilometer waren de atleten van Energie Barendrecht superieur. Bij de mannen was het Jaimy Voogt die het goud pakte. Nog geen drie minuten later stelde Lindsey Faken ook de eerste plaats bij de vrouwen veilig voor Energie. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde editie van de Riwal Hoogwerkers Halve Marathon. Na een lange afwezigheid was het een verademing om weer lachende lopers op bij Fortius te mogen verwelkomen. Dit alles mede dankzij de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers.