DORDRECHT – Twintig wherry’s en zeeboten met zo’n tachtig roeiers vertrekken zaterdag 22 juni om 08.30 uur vanaf het Wantij voor een marathon roeitocht om het Eiland van Dordrecht. De route is 53 kilometer lang  met een tussenstop bij de Zuidhaven. Tussen 14.30 en 15.30 uur zullen de meeste roeischepen het Groothoofd passeren op hun terugtocht naar het clubgebouw van de Dordtse Roei- en Zeilvereniging (KDR&ZV).

De tocht wordt georganiseerd door KDR&ZV die dit jaarlijks doet sinds de jaren negentig eind vorige eeuw (Archieffoto 2018: KDR&ZV). Eric Alles van de vereniging: “Ik heb zelf vijftien keer meegedaan met de tocht. Niet elk jaar kan het doorgaan want het weer speelt een belangrijke rol. Deze zaterdag verwachten we goed weer en gaan we ervan uit dat het door kan gaan. Van tevoren zoeken we een datum waarop de stroming goed is op elk tijdstip en plek waar de roeiers passeren. We willen niet dat ze op de Dordtse Kil de stroming tegen hebben, want dat is echt te pittig. De roeiers worden begeleid door vrijwilligers van de Dordtse Reddingsbrigade en ook zetten we zelf twee motorboten in. De één vaart voor de roeiers uit, de andere er achteraan.”

Stroming

Gestart wordt op de roeilocatie aan het Wantij ter hoogte van het Wantijpark 2. De twintig schepen, waarvan ongeveer de helft geroeid wordt door roeiers van verenigingen uit heel Nederland, gaan richting Sliedrecht. Daarna naar de Moerdijkbrug en over de Dordtsche Kil terug naar Dordrecht. Het is een pittige tocht over brede rivieren met veel overige scheepvaart. De deelnemers in de wherry’s wisselen om het half uur. De roeiers in de zeeboten zijn met z’n vijven waarvan er steeds één stuurman is en de andere vier roeien. Het gaat bij de tocht Rondom Dordt om ene toertocht en niet om een wedstrijd op tijd. Sommige teams zullen meer tussenstops inlassen.

Lange tochten

Bij de KDR&ZV zijn ze gewend aan roeien op grote rivieren. Twee jaar geleden startten verschillende leden in Zwitserland bij het begin van de Rijn en eindigden ze in Dordrecht. Drie jaar terug roeiden ze de Maas af. Daarnaast roeien ze regelmatig elders in het land. Meestal zijn de roeiers echter te vinden op het Wantij of in de Biesbosch. Roeien is een buitensport waarbij alle spieren aan bod komen. Bij de vereniging leer je roeien en daarna kun je meedoen aan toertochten en bevers en ijsvogels spotten of fanatiek gaan wedstrijdroeien. Na de zomer, op zaterdag 7 september, is er een open dag op de roeilocatie, Wantijpark 2. Meer informatie: www.kdrzv.nl.